'Cartoonisten worden wereldwijd nog steeds bedreigd'
- Nieuws
- 'Cartoonisten worden wereldwijd nog steeds bedreigd'
Twee jaar na de aanslag op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo worden wereldwijd nog steeds cartoonisten bedreigd of gevangengezet. Via een statement wil Cartoon Movement, een website voor internationale politieke cartoons, samen met Franse collega’s aandacht vragen voor hun situatie.
Volgens Tjeerd Royaards, cartoonist en hoofdredacteur van Cartoon Movement, worstelen politieke tekenaars in veel landen met de persvrijheid. “We werken samen met vierhonderd cartoonisten verspreid over tachtig landen", zei Royaards vandaag in het NPO Radio 1-programma De Ochtend. “In heel veel landen hebben ze het moeilijk. Cartoonisten worden nog steeds bedreigd voor het werk dat ze doen.”
De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo heeft er niet toe geleid dat cartoonisten zichzelf gaan beperken. De aanslag werd twee jaar geleden met scherpe protesttekeningen veroordeeld. Royaards: “Cartoonisten zijn strijdbaarder dan voorheen, ook de afgelopen twee jaar. Het symbool van verzet leeft nog steeds onder cartoonisten.”
Harde toon
Volgens Royaards worstelden tekenaars in Nederland met de druk vanuit de journalistiek en het publiek: “Er werd van ons verwacht dat we veel heftiger zouden gaan tekenen dan we daarvoor al deden. Dat was lastig want dat deden we überhaupt al niet.”
Volgens Royaards is er geen Charlie Hebdo-cultuur in Nederland. Dat komt omdat de profeet niet vaak wordt getekend, en ook moslims niet vaak het onderwerp zijn. Royaards vindt dat er in Nederland meer in de “politieke context” wordt getekend. “We doen het goed maar het mag ook best wat harder in Nederland”, zei hij in De Ochtend.
Royaards waakt er echter voor om lukraak harde cartoons te maken. Beledigen kan volgens de cartoonist een functioneel wapen zijn, maar de kracht van een cartoon schuilt volgens hem in de functionaliteit: “Een cartoon moet zijn publiek bereiken en mensen ergens over laten nadenken. Dat kan door humor, of door een mooi beeld neer te zetten en soms door te beledigen. Het is een gereedschap dat je moet kunnen inzetten.”