Achtergrond
KRO-NCRV

Duo-euthanasie: Loes en Monique stapten samen uit het leven

  1. Nieuwschevron right
  2. Duo-euthanasie: Loes en Monique stapten samen uit het leven

De documentaire Voorgoed samen (KRO-NCRV) vertelt het verhaal van Loes (88) en Monique (74) die samen uit het leven willen stappen. Maker Nousjka Thomas volgt de vrouwen bij dit proces en vertelt erover bij Spraakmakers.

Eigenzinnige vrouwen

De documentairemaker Nousjka Thomas omschrijft Loes en Monique als twee eigenzinnige vrouwen. Ze werkten samen bij De Bijenkorf toen ze verliefd op elkaar werden. Loes was al getrouwd met een man en ze besloten met z’n drieën te gaan wonen. Ze betrokken een grote boerderij waar ze tot ver na de dood van haar man gelukkig waren.

Naarmate de jaren vorderden en de vrouwen ouder werden, werden ze steeds afhankelijker van elkaar. Loes had een spierziekte en zat volgens Thomas aan haar stoel gekluisterd, en Monique leed aan dementie. "De één hielp de ander op de been, en de ander wees de één weer de weg."

Geen twijfel

Ze waren in feite elkaars mantelzorger en hoewel ze in de documentaire nog erg bij de pinken zijn, wilden ze samen uit het leven stappen voordat ze niet meer voor elkaar konden zorgen. Thomas heeft nooit enige twijfel bij hen bespeurt en de euthanasie-aanvraag werd onafhankelijk van elkaar toegekend. "Ze waren totaal niet bang voor de dood, dat maakte hen ook zo bijzonder."

In de film zie je de vrouwen de bloemetjes in de tuin verzorgen, lekker eten en naar muziek van Miles Davis luisteren. "Dan ineens komt het besef dat ze er niet meer gaan zijn. Dat vond ik een heel ingewikkeld iets om mee te maken", zegt Thomas.

Het afscheid voorbereiden

Toch leefden de vrouwen enorm uit naar hun gezamenlijke dood en bereidden ze het afscheid minutieus voort. "Ze gooiden dagboekjes weg en gaven spullen weg. Iedereen die daar kwam moest vrij dwangmatig invullen wat ze wilden hebben."

16 december besloten de dames dat het moest gebeuren. "Laat ons voor de Kerst gaan", zegt één van de twee in de film. De gedachte was dat de familie en vrienden dan nog gezellige feestdagen konden vieren. De vrouwen zetten de telefoon uit en zagen in de dagen voor hun dood geen mensen meer. Thomas denkt in die tijd veel aan hen. "Ik sliep niet en was er continue mee bezig."

Hoewel ze de wens van de vrouwen begrijpt, blijft het punt dat ze er opeens niet meer zullen zijn ingewikkeld te verwerken. "Dat is het verschil tussen verstand en gevoel."

Duo-euthanasie

Thomas wilde de film ook maken, omdat ze denkt dat de zogenaamde duo-euthanasie in de toekomst vaker aan de orde zal komen. "Mensen worden niet meer in tehuizen opgevangen en leven langer met zijn tweeën. De afhankelijkheid wordt ook steeds groter." Thomas hoorde iemand treffend zeggen dat mensen schuin staan, leunend tegen elkaar. "Als de één wegvalt, valt de ander automatisch ook om."

Maar boven alles is Voorgoed Samen een documentaire over de liefde en de keerzijde ervan. Thomas: "De angst van het grote verlies en de pijn die daarbij hoort kan zó groot zijn dat deze twee mensen voor deze keuze gegaan zijn."

De documentaire 'Voorgoed samen' is vanavond om 22:20 te zien op NPO 2. Wil je naar aanleiding van dit interview door wil praten met iemand? Bel dan met de stichting MIND Korrelatie op 0900-1450.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie