Binnenland
BNNVARA

Vraag om euthanasie groeit: groep artsen begint maatschap

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vraag om euthanasie groeit: groep artsen begint maatschap

Steeds vaker kiest iemand ervoor om euthanasie te ondergaan. Het proces van euthanasie omvat een zorgvuldige begeleiding door de huisarts of het Expertisecentrum Euthanasie. Vanaf eind 2023 is er een nieuwe aanbieder van euthanasiezorg: de Maatschap Euthanasie Zorg. Zes artsen hebben de organisatie opgericht als aanvulling op de gebruikelijke route. Daarover vertelt arts Harry van Schooten in De Nieuws BV.

"De bekendheid van euthanasie wordt groter onder de mensen. En een groter aantal mensen in Nederland wordt ouder", noemt Van Schooten als de twee belangrijkste factoren van de groei in de euthanasiedoden. In 2015 werd er nog gesproken over 6.650 gevallen; in 2022 waren dit er 8.720.

Wachtlijst groeit

Ook het aantal mensen dat op een wachtlijst komt te staan, groeit. "Het aantal artsen dat euthanasie uitvoert, groeit niet even hard als de vraag naar euthanasie", licht Van Schooten toe. En niet alle huisartsen willen meewerken.

Dat komt onder andere door de werkdruk van huisartsen op dit moment: een euthanasietraject begeleiden naast de rest van het werk is erg intensief. "De werkdruk is enorm en is nog steeds toenemend. Een lastig traject als euthanasie erbij kan dan te veel zijn", zegt Van Schooten. In zo'n geval wordt het Expertisecentrum ingezet. Dat kan ondersteuning bieden of het traject overnemen.

Daarnaast voelt het toepassen van euthanasie voor de huisarts ook tegennatuurlijk. Een arts legt immers een eed af om mensen beter te maken: hoort daar dan euthanasie bij? Ja, is het korte antwoord. Van Schooten maakte dat zelf mee toen zijn schoonmoeder koos voor euthanasie. "Het belangrijkste was haar eigen beschikking, over haar eigen leven, en ook haar levenseinde en hoe ze dat wilde regelen", legt hij uit.

Maatschap Euthanasie Zorg

Van Schooten hoopt met de komst van Maatschap Euthanasie Zorg de wachtrijen in de euthanasiezorg te kunnen verkorten. "Dat is ons uitgangspunt", zegt Van Schooten. Het Expertisecentrum Euthanasie wordt al een langere tijd geteisterd door de lange wachttijden. Van Schooten denkt daarom dat het centrum enthousiast zal zijn over de komst van de nieuwe euthanasieaanbieder. "We streven hetzelfde doel na", benadrukt Van Schooten.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie