Achtergrond
BNNVARA

Hoe kijk je als moeder van een transmeisje naar 'Girl'?

foto: Cinemienfoto: Cinemien
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kijk je als moeder van een transmeisje naar 'Girl'?

"Girl laat je hoofd en hart pirouettes draaien tot je ervan duizelt", schrijft de Belgische kant De Morgen. Eerder tijdens de wereldpremière op het filmfestival in Cannes, kreeg de film al een minutenlange staande ovatie. Inmiddels is de film ook de Vlaamse inzending voor de Oscars. Vanaf donderdag draait de film in de bioscoop, maar Berit Hooghoudt, GZ-psycholoog en moeder van transmeisje Noa van tien, heeft de film al gezien en reageert in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Het gaat niet zomaar om uiterlijk

Net als Lara, de hoofdrolspeler in de film identificeerde Noa zich al van jongs af aan als meisje, ook al zag ze er voor de buitenwereld niet zo uit. "Dan zeggen mensen dat het een fase is, maar bij Noa was het geen fase. Ze wilde met meisjeskleren naar school, haar haren moesten lang en ze wilde ook op ballet."

Girl is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de film droomt de vijftienjarige Lara ervan ballerina te worden terwijl ze middenin haar transitie zit. Berit hoopt dat de film begrip kweekt voor de strijd en de gevoelens die komen kijken bij een transitie. Dat het niet "zomaar om het uiterlijk gaat", maar om "iets heel wezenlijks, om wie je bent." Hoe diep dat gaat, ervaart Berit zelf bij hij dochter Noa die al op jonge leeftijd zei "de plasser moet eraf." Berit: "Ze zegt weleens; 'ik haat de wereld dat ik pas op mijn 18de geopereerd mag worden'."

Quote

Bij Noa was het geen fase. Ze wilde met meisjeskleren naar school, haar haren moesten lang en ze wilde ook op ballet.

Berit Hooghoudt

Kritiek op Girl

Toch is er ook kritiek op de film. Het zou onder meer teveel focussen op het lichamelijke aspect van de transitie. Berit snapt de kritiek, maar, zo zegt ze: "Het is een portret, niet hét portret van transgenders of mensen met gender-dysforie. Het is jammer om de film te zien als, 'dit is het enige' of 'zo is het', want dat zou de werkelijkheid ook heel veel geweld aandoen."

De film 'Girl' in de bioscoop

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie