Achtergrond
BNNVARA

'Ivanka Trump is eigenlijk in alles een tegenpool van haar vader'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ivanka Trump is eigenlijk in alles een tegenpool van haar vader'

Vannacht zond de Amerikaanse zender FoxNews een interview uit met Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president. Ivanka geeft in het interview haar visie op het Amerika van nu. De vraag is: Wat is haar rol tijdens het presidentschap van haar vader en hoe kijken de Amerikanen naar verhaal? Amerika-kenner Laila Frank en journalist Anna van den Breemer, schrijver van het boek 'Ivanka: de echte First Lady' praten erover in De Nieuws BV.

Thuiswedstrijd bij Fox News

Ivanka Trump staat erom bekend dat ze haar mediamomenten zorgvuldig kiest en in dat licht is de keuze voor een interview bij het programma 'The Next Revolution' bij Fox News te verwachten. Fox is bij uitstek de zender van de republikeinen en de afgelopen jaren heeft ze bijna alleen daar interviews afgegeven. Anna van den Breemer: "In dit interview zag je Ivanka ten voeten uit. Rustig, ingetogen en welbespraakt. Eigenlijk in alles een tegenpool van haar vader, die we kennen als een tamelijk lompe man."

Laila Frank - in 2012 onderdeel van het campagneteam van Obama - vond het optreden van Ivanka bewonderenswaardig. "Haar timing was waanzinnig goed, ze was professioneel en bracht een scherpe politieke boodschap die veel Amerikanen in het hart raakt."

Geloofwaardigheid

Toen Donald Trump president werd heeft hij Ivanka direct gekozen als 'senior advisor' en dat leverde veel kritiek op. Ze zou volgen critici met een 'gouden lepel in haar mond' zijn geboren en alleen op die plek zitten, omdat haar vader president is. Daarom is de geloofwaardigheid van haar verhaal vaak een probleem volgens Van den Breemer: "In het interview met Fox vertelt ze bijvoorbeeld dat er meerdere manieren zijn om de American Dream te bereiken.''

''Je hoeft niet vier jaar naar een dure universiteit om succes te hebben, maar aan de andere kant is ze zelf ook een product van die Amerikaanse droom. Ze is zelf ook naar een dure universiteit gegaan en wil hetzelfde voor haar kinderen die bijles krijgen in Chinees en Frans."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gouden lepel

Laila Frank herkent de kritiek op Ivanka, maar vindt ook dat we verder moeten kijken dan dat beeld: "Die kritiek zie je vooral in de progressieve bubbel en het feit dat media daar zoveel mee bezig zijn is ook een teken van de tijd. Daarom vind ik dat we het meer moeten hebben over hoe effectief ze is in het brengen van die boodschap.''

''Dit gaat haar vader enorm helpen voor de verkiezingen in 2020. Ivanka is heel goed in het bereiken van vrouwen en de iets progressievere republikeinen. We gaan de komende anderhalf jaar nog veel van haar horen in aanloop van de verkiezingen."

Ivanka Trump: de verwende 'dochter van' of waanzinnig campagnestrateeg?

Ster advertentie
Ster advertentie