Achtergrond

Ed Nijpels: 'Ik ben beschikbaar om de klimaatparagraaf in het regeerakkoord te schrijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Nijpels: 'Ik ben beschikbaar om de klimaatparagraaf in het regeerakkoord te schrijven'

[KRO-NCRV] Ed Nijpels oud-leider van de VVD en voormalig minister van milieu is beschikbaar om de klimaatparagraaf in het nieuwe regeerakkoord te schrijven. Dat zei hij in het NPO radio 1-programma Stand.nl. Nijpels vindt GroenRechts een verkeerde term. "Het milieu is niet links of rechts! Het milieu is veel te belangrijk om te verdelen onder de partijen."

Klimaatwet prima instrument

De oud- VVD-leider ziet het liefst een kabinet met een zo breed mogelijke basis. Hij hoopt dat de verschillen met GroenLinks overbrugt kunnen worden. "Nederland moet een slag maken als het gaat om het klimaat en het energiebeleid want we lopen achter."
Burgers en bedrijven doen op dit moment dan ook meer dan de overheid. Volgens Nijpels is de klimaatwet van Samson en Klaver dan ook een prima instrument om de doelstellingen van Parijs te halen maar de uitwerking ervan moet vastgelegd worden in het regeerakkoord. CDA en VVD moeten wat Nijpels betreft dan ook meegaan in de klimaatwet. De klimaatwet is niet de oplossing maar wel een goed middel. "Je kan er een heleboel kerstballen in hangen."

Boter bij de vis

Nijpels is van mening dat er met het klimaat geen inkomstenbeleid bedreven moet worden. De prioriteit van het nieuwe kabinet moet bij het klimaat en het energiebeleid liggen. Er moeten forse stappen gezet worden, want er is veel meer nodig dan nu in het energieakkoord staat.
"Als je achter het klimaatakkoord van Parijs staat moet er ook boter bij de vis gedaan worden." Om een voorbeeld te geven, volgens Parijs moeten we 100 procent duurzame energie hebben, op dit moment is dat slechts 14 procent.

Ruttes pamflet

Ruttes "Pamflet van een optimist" dat in 2008 verscheen en waarin de VVD-leider zijn ideeën voor een energietransitie uitlegt, is volgens Nijpels "goed" omdat Rutte zich duidelijk uitspreekt. "Al staan er ook een aantal uitspraken in die niet zo verstandig zijn."
Het pamflet is op internet niet meer te vinden maar Nijpels heeft er naar eigen zeggen nog zo'n tien liggen op zijn bureau. Hij deelt ze regelmatig uit aan partijleden die zeggen dat de VVD niets met het milieu heeft.
Bekijk hier het gesprek met Ed Nijpels:
Ster advertentie
Ster advertentie