Achtergrond

NVJ boos op gebiedsverbod voor Zembla-journalist

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NVJ boos op gebiedsverbod voor Zembla-journalist

Ton van der Ham, onderzoeksjournalist van Zembla, heeft een officiële ontzegging gekregen en mag het UMC Utrecht een jaar lang niet in. Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dit niet kunnen en stuurt een klachtbrief naar de leiding van het ziekenhuis, vertelt hij in De Nieuws BV.

De eerste stap

Een maand geleden ontstond een conflict tussen Van der Ham en het UMC. Volgens het ziekenhuis pleegde Van der Ham huisvredebreuk toen hij opnames wilde maken. Vervolgens werd hij door de politie gearresteerd. "Strikt genomen gelden er huisregels in dit soort plekken en het is logisch dat er regels moeten gelden in een ziekenhuis. Maar het is ook logisch dat journalisten - als er relevante zaken zijn - hun werk kunnen doen", legt Bruning uit.

Quote

De maatregel strookt niet met het werk dat hij daar de afgelopen tijd gedaan heeft.

Thomas Bruning

"Wat er nu gebeurt, is op twee manieren heel fout. Ten eerste wordt deze journalist weggezet als een soort crimineel die nu een jaar lang niet in het ziekenhuis mag komen. Dat is een maatregel die volstrekt niet strookt met het werk dat hij daar de afgelopen tijd gedaan heeft.

Ten tweede moet hij, omdat hij journalist is, daar ook gewoon toegang krijgen." Volgens Bruning is dit voldoende reden om een serieuze klacht in te dienen bij de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht. Dit is de de eerste stap, zegt Bruning. "Als er niet accuraat gereageerd wordt zullen wij een volgende stap ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld een juridische procedure zijn, maar het kan ook een stap naar de minister zijn."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie