Achtergrond
HUMANVPRO

Argos: Zorgen over wildgroei letselschadebureaus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos: Zorgen over wildgroei letselschadebureaus

Advocaten maken zich ernstige zorgen om de wildgroei aan juridische letselschadebureaus. Door gebrekkige hulp worden financieel kwetsbare slachtoffers gedupeerd. Ze lopen soms honderdduizenden euro’s aan schadevergoeding mis en raken financieel aan de grond.

Gedupeerd door het letselschadebureau

"Juridische adviesbureau's"

De afgelopen vier jaar is het aantal juridische adviesbureaus bijna verdubbeld, zo blijkt uit een analyse die de Kamer van Koophandel deed in opdracht van Argos. Veel beloven gratis bijstand en advies, bijvoorbeeld na een verkeersongeval. Deze 'kosteloze hulp bij letselschade' is een aantrekkelijk voorstel voor slachtoffers die vrezen voor torenhoge advocaatkosten.

De kwaliteit van die dienstverlening is veelal onder de maat, zo blijkt uit een inventarisatie van Argos onder 39 letselschadeadvocaten van vereniging ASP. Advocaten van deze vereniging nemen regelmatig dossiers over van letselschadebureaus.

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Argos.

Compleet afhankelijk van anderen

Argos vertelt het verhaal van de 27-jarige Rishi. Acht jaar geleden werd hij slachtoffer van een aanrijding. Rishi loopt bij het ongeluk ernstig hersenletsel op en kan niet meer lopen. Hij zit in een rolstoel, kan moeilijk spreken en is compleet afhankelijk van de zorg van anderen.

Omdat Rishi recht heeft op een schadevergoeding, gaat de familie op zoek naar een belangenbehartiger. Die vinden ze, maar de communicatie verloopt stroef. Het advies is om te schikken met de verzekeraar. Rishi’s huidige advocaat, John Beer, noemt het bedrag waarvoor het letselschadebureau wilde schikken 'volstrekt ontoereikend'.

Quote

Zijn complete leven ligt aan diggelen. Hij is compleet afhankelijk van zijn schadevergoeding.

John Beer, advocaat

Rishi woont nu nog in een appartement en wordt verzorgd door zijn familie. Zou hij de voorgestelde schikking hebben geaccepteerd dan had Rishi volgens Beer waarschijnlijk na een jaar of tien naar een verzorgingshuis gemoeten. Beer: "Hij was negentien jaar oud toen dit gebeurde. Je complete leven ligt aan diggelen. Hij kan nooit meer werken, kan nooit meer voor zichzelf zorgen en is dus compleet afhankelijk van zijn schadevergoeding."

Kwaliteitseisen

"Letselschadespecialist is een vrij beroep", zegt Arno Akkermans hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Iedereen kan een letselschadekantoor oprichten. "Er is geen regeling die iets zegt over kwaliteitseisen, opleidingseisen of andere procedurele waarborgen die er zouden moeten zijn voor het verlenen van juridische diensten aan letselschadeslachtoffers."

Bij slachtoffers ontbreekt, volgens de hoogleraar, vaak de kennis om over wat goed juridisch advies inhoudt. Akkermans: "Dit is typisch zo’n terrein waarin je niet alles aan de markt zou moeten laten. Maar dat doen we wel, nog steeds."

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie