Achtergrond
BNNVARA

Hedy d'Ancona: 'Dit is ware liefde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hedy d'Ancona: 'Dit is ware liefde'

De komende weken presenteert Willemijn Veenhoven iedere vrijdagmiddag samen met Volkskrant-journaliste Corine Koole in De Nieuws BV de nieuwe rubriek Op de Liefde. Corine schrijft al meer dan vijftien jaar over de liefde, heeft meer dan duizend interviews over dit onderwerp gedaan en haar rubriek Lust & Liefde in Volkskrant Magazine wordt iedere week verslonden. Naar aanleiding van haar dit jaar verschenen boek De Zeven Wetten van de Liefde, proberen Willemijn en Corine de aankomende weken met bijzondere gasten achter de essentie van Liefde te komen. Hun eerste gast: Oud-PvdA-minister Hedy d'Ancona.

Hedy d'Ancona is al 21 jaar samen met haar 'Aatje'. De oud-politica en de kunstenaar Aat Veldoen werden op latere leeftijd op elkaar verliefd. Zij was 59, hij twee jaar ouder. Van alle relaties die ze heeft gehad is Hedy het langst samen met Aat en datzelfde geldt voor hem. Voor Hedy is het ware liefde: "Nu ben ik tachtig en hij tweeëntachtig en dat gevoel is er nog steeds." Op de vraag wat de liefde met Aat waar maakt, antwoordt ze: "Ik heb hierbij het gevoel, en dat is toch al een lange tijd, dat de ware liefde het mooiste in je naar boven haalt. Het aardigste. Een beetje jezelf wegcijferen, een beetje opofferend zijn, niet aldoor ikke ikke ikke en de rest kan…" Ze is er een beter mens door geworden, vertelt ze.

Quote

Tegen een tachtigjarige dame wordt niet meer zo vaak, of eigenlijk nooit, geroepen, 'waar gaan die kittige beentjes naartoe'. Dat scheelt weer een stuk

Hedy d'Ancona

Kittige beentjes

Ze benadrukt hoe belangrijk aandacht voor elkaar hebben en blijven hebben is. Vroeger was ze, zoals ze zelf zegt, slordig in relaties. "Dat ik dacht het zit wel goed. Dat je niet echt de tijd neemt om eens te luisteren naar wat de ander bezielt. Omdat je daar geen tijd voor hebt of tijd voor vrij maakt. Omdat je zo druk bent met wat je moet doen of denkt te moeten doen. Dat je het er maar een beetje op aan laat komen." Daarnaast liggen in tegenstelling tot vroeger, de verleidingen minder op de loer. Hedy: "Tegen een tachtigjarige dame wordt niet meer zo vaak, of eigenlijk nooit, geroepen, 'waar gaan die kittige beentjes naartoe'. Dat scheelt weer een stuk."

Vel-seks

Seks en erotiek blijft voor Hedy even belangrijk als vroeger. Of de seks is veranderd? Hedy: "Nou, je kan wel zeggen dat het in sommige opzichten kwalitatief in betekenis toeneemt. Veel vel-seks, zo noemen wij dat ook wel, als je zo bloot tegen elkaar aanligt, tot en met laat ik zeggen het naar bed gaan, het vrijen." Voor Hedy is seks en erotiek, als de wellust blijft en de ander prettig en aangenaam is, een "onlosmakelijk deel" van de relatie. "Anders kan je net zo goed met je broer gaan samenwonen met wie je het goed kan vinden."

Hedy D'Ancona over de ware liefde Aat Veldhoen

Volgende week vrijdag is er tussen 12:30-13:00 een nieuwe aflevering van 'Op De Liefde'.

Ster advertentie
Ster advertentie