Achtergrond

Shorttrack op de Olympische Spelen: 'Donder het er maar uit'

foto: ANP / Maarten Bleumersfoto: ANP / Maarten Bleumers
  1. Nieuwschevron right
  2. Shorttrack op de Olympische Spelen: 'Donder het er maar uit'

[KRO-NCRV] Schaatscoach Jillert Anema van het Clafis-team waarin onder meer Olympisch kampioen Jorrit Bergsma zit, vindt dat shorttrack niet op de Olympische Spelen thuishoort. "De spelen zijn een overgewaardeerd toernooi, een momentopname", zegt de schaatscoach in het Zomerdagboek op NPO Radio 1.

Het Zomerdagboek

Een week lang gevolgd worden door een radioverslaggever, de microfoon is als een vlieg aan de muur. Dat is het Zomerdagboek van De Ochtend. Deze week gaat verslaggevers Maarten Bleumers op pad met schaatscoach Jillert Anema.

Anema: "De Spelen zijn zwaar gedevalueerd door flauwekulsporten die er aan toegevoegd worden. Een grote schande."

Shorttrack hoeft niet meer

"Wat is de toegevoegde waarde als je op een heel klein fietsje gaat zitten en je maakt het vreselijk gevaarlijk? Je kan wel duizend fietsonderdelen bedenken zodat iedereen een olympische medaille heeft. Dat is flauwekul", zegt Anema."Wat shorttrack betreft, dat mag dat wat mij betreft ook geschrapt worden. Donder ze er maar uit."

Wat is shorttrack?

Shorttrack vindt plaats op een ijshockeybaan, waarop een ronde van 111,11 meter wordt uitgezet. De schaatsers hebben hogere schoenen dan de rijders bij het langebaanschaatsen om zo beter door de bochten te kunnen. De ijzers zijn bovendien meegebogen met de bocht voor meer grip en betere sturing. In ritten met vier tot acht schaatsers komt het vooral aan op tactiek, behendigheid en acceleratievermogen. De sterkste of snelste rijder wint niet altijd. Bron: KNSB

Anema vindt dat het bij sporten gaat om wie de snelste is en dat een technische sport als shorttrack dat niet mogelijk maakt. "Het is een self-limiting sport", zegt Anema. "Als je gaat trainen en je wordt steeds sneller, dan kun je op gegeven moment niet meer shorttracken, je bent gewoon te snel. Dan is de baan namelijk te klein en vlieg je er uit."

Het zomerdagboek met schaatscoach Jillert Anema: 'De Spelen zijn een overgewaardeerd toernooi'

Ster advertentie
Ster advertentie