Achtergrond
NTR

'Het wordt tijd dat Den Haag uit zijn bubbel stapt en gaat kijken naar gebieden zoals Groningen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het wordt tijd dat Den Haag uit zijn bubbel stapt en gaat kijken naar gebieden zoals Groningen'

Jongeren die wegtrekken uit dorpen in Groningen leiden tot een negatieve spiraal die effecten heeft op onderwijs, zorg en politie. Dat zegt waarnemend burgemeester van Stadskanaal Froukje de Jonge in het debatprogramma Kwesties.

{podcast audio="116099" caption="De bevolkingskrimp in Groningen" }

Waarnemend burgemeester De Jonge (CDA) hoorde afgelopen week nog dat het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal vijfhonderd personeelsleden ontslaat, en dat de acute spoedeisende hulp 's nachts per direct sluit. Een pijnlijk voorbeeld van de bevolkingskrimp waar volgens het CBS grote delen van de provincie Groningen mee te maken gaan krijgen.

Negatieve spiraal van de krimp

De Jonge: "Er is veel reden voor optimisme, maar er is eerlijk gezegd ook veel reden tot zorg. En dat zit hem wat mij betreft vooral in de negatieve spiraal die krimp mee kan brengen. Je moet je voorstellen, heel simpel gezegd: er komen minder gezinnen met kinderen. Jongeren trekken toch nog vaak weg, dus hebben scholen minder kinderen. Dus gaan er scholen dicht en vervolgens denkt een jong gezin, 'wat moet ik daar? Ik heb niet eens goed onderwijs voor mijn kinderen'."

Quote

Wat voor de Randstad geldt, geldt niet altijd voor het Noorden en daar moet apart beleid voor komen

Annemarie Heite

Annemarie Heite, die afgelopen jaren bekend is geworden als het boegbeeld van de door aardbevingen gedupeerde Groningers, roept op tot meer maatwerk als het gaat om beleid vanuit Den Haag. "Ik denk dat het tijd wordt dat Den Haag even uit zijn bubbel stapt en gaat kijken naar gebieden zoals Groningen. Wat voor de Randstad geldt, geldt niet altijd voor het Noorden en daar moet apart beleid voor komen."

'Kijk wat hier nodig is'

Heite geeft een voorbeeld: "De staatssecretaris Zorg fietste enkele jaren geleden met een thuiszorgmedewerker in Amsterdam van huis naar huis en zei: 'het is fantastisch. Die mensen willen graag langer thuis wonen!' Ik zat te kijken en ik dacht: 'goh, dat moet je in Oost-Groningen gaan doen. Daar heb je geen bakkers meer, geen supermarkten. Als je daar twee of drie cliënten wil bezoeken op de fiets ben je een dag bezig.' Dus het moet maatwerk worden en niet alleen maar vanuit Den Haag, maar kijken wat hier nodig is."

Ommekracht

Een groep betrokken jongeren heeft onder de noemer Ommekracht (gebaseerd op de kracht van de Groningse Ommelanden) zaterdag 12 oktober een evenement georganiseerd waar honderd jongeren bij elkaar komen om creatieve oplossingen te bedenken tegen de leegloop.

Djamila Boulil, vijfentwintig en pas afgestudeerd cultureel sociologe, blijft ondanks de slechte berichten positief. "Wat ik nu zie is eigenlijk heel positief. Ik weet nog, vijf jaar geleden toen ik begon met studeren, had ik echt zoiets van 'ik moet echt hier weg'. Nu zie ik veel meer jongeren die zeggen: 'nee, ik blijf'. Daar wil ik ook heel actief voor staan: van 'yo, we blijven'. En als we hier met zijn allen blijven, dan komt het echt wel goed."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie