Naar homepage
Achtergrond

PvdA Europa: stop leegverkoop Ajax!

foto: Remko de Waal, ANPfoto: Remko de Waal, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA Europa: stop leegverkoop Ajax!

Ajax presteert dit seizoen dat wat op voorhand als onmogelijk werd geacht: een plek bij de laatste vier in de Champions League. Maar hoe groot is de kans op een herhaling van dit succes als de grote Europese clubs in de zomerstop gaan shoppen in de selectie van de Amsterdammers?

PvdA-Europarlementariër Paul Tang wil de transferregels zo veranderen dat de greep van het grote geld op de voetbalsport minder wordt. "We weten dat Frenkie de Jong weggaat en Mathijs de Ligt heeft ook flink zijn marktwaarde opgeschroefd. Van dat team blijft weinig over volgend jaar en daar zouden wij wat aan willen doen."

Tang wil de regels eerlijker maken in een sport waar het geld regeert: ''Hoe hoger het budget hoe groter de kans is dat je de Champions League wint en dat is niet eerlijk." Europese voetbalclubs hebben volgens Tang een uitzonderingspositie op het gebied van arbeidsrecht zodat zij spelers langdurig onder contract kunnen houden. Dat zou hij graag veranderen.

'Benieuwd hoe groot de macht van Europa is'

Arno Vermeulen ziet ook dat de financiële verschillen steeds groter worden tussen de clubs. Maar een oplossing voor het probleem ziet hij niet gelijk: "Ga het maar eens oplossen. Dit benoemen is niet heel ingewikkeld. Maar dat hele transferbeleid op zijn kop zetten wat Paul Tang wil, lijkt me lastig. Ik ben benieuwd hoe groot de macht van Europa is."

Dat transferbeleid zit Vermeulen niet zozeer dwars. De televisiegelden liggen eerder ten grondslag aan het probleem. ''In Engeland pakt een club minimaal 150 miljoen voor de televisierechten van de Champions League. Ajax krijgt als beste Nederlandse club 9,5 miljoen. Vermeulen voorspelt dat de verschillen alleen maar groter gaan worden de komende jaren. Paul Tang blijft hoop houden: ''Ik denk echt dat het schip gaat keren. Gisteravond was een jongensdroom, dat is waar mensen voor op de banken staan.''

Ster advertentie
Ster advertentie