Naar homepage
Achtergrond

Jonge vrouwen willen te perfect zijn: 'Geef 80% in plaats van 120%'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge vrouwen willen te perfect zijn: 'Geef 80% in plaats van 120%'

Eén op de zeven mensen die werkt heeft last van burn-outklachten. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde stresscijfers van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral jongeren, vrouwen en alleenstaanden hebben het gevoel dat ze door hun werk worden geleefd. Door de hoge eisen van de baas en het continue bereikbaar moeten zijn hebben veel mensen het idee dat ze nooit meer écht vrij zijn. "Hoe perfect wil je je werk afleveren?", vraagt feministe en loopbaancoach Vreneli Stadelmaier zich af.

'Zeg een keer nee'

Het is typerend voor deze generatie dat je altijd maar bereikbaar moet zijn, vindt Stadelmaier: "Als je even niet oplet heb je 100 mailtjes in je mailbox". Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, voegt daaraan toe: "We móeten op Facebook. We moeten kijken of we geliked zijn."

Thuis niet meer opruimen

Volgens de feministe willen jonge vrouwen te veel. Ze willen zowel een goede dochter als een goede vriendin zijn, daarnaast willen ze een leuk huis hebben én er ook nog leuk uit zien. "Dat is te veel, dat gaat niet allemaal samen." Maar wat moeten deze jonge vrouwen dan laten liggen? Stadelmaier komt met de oplossing: "Thuis niet meer opruimen kan een begin zijn."

'Doe niet zo idioot'

Stadelmaier vindt het belangrijk dat mensen eerst goed naar zichzelf kijken. Ze vraagt zich af: hoe perfect wil je je werk nou eigenlijk afleveren en wat neem je allemaal op je schouders?. "Als je je werk voor 80% aflevert is het vaak ook goed genoeg, waarom moet het dan perse 120% zijn?"

Nee zeggen is volgens haar heel belangrijk. "Doe het gewoon een keer niet, kijk wat er gebeurt. Als ik een verhaal hoor van een moeder die midden in de nacht om 1 uur nog cupcakes staat te bakken omdat het kind de volgende morgen met een eigengemaakte traktatie op school moet komen, denk ik: weet je joh, stuur dat kind met vijf euro naar de Albert Heijn! Doe niet zo idioot."

Beluister en bekijk het hele gesprek hier terug:

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie