Achtergrond
KRO-NCRV

Woongroepen voor mensen met geitenwollensokken? Niet op deze manier

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Woongroepen voor mensen met geitenwollensokken? Niet op deze manier

Voorlopig valt er niet tegen op te bouwen tegen de woningnood, dus gaan mensen opzoek naar nieuwe manieren om samen te leven. Een van hen is fotograaf en Spraakmaker Ilvy Njiokiktjien. Aanvankelijk vol vooroordelen besloot haar zoektocht vast te leggen op beeld, en toen ontdekte ze iets.

"Voordat ik hier indook had ik bij woongroepen een klein beetje een 'geitenwollensokkengevoel", zegt Njiokiktjien in Spraakmakers. "Ik dacht: nee, dit is niks voor mij. Maar er zijn heel veel vormen. Ik ben er bij acht geweest en nu weet ik: dit is absoluut wél iets voor mij."

Hoe gaat het er in een woongroep aan toe? Verslaggever Maarten Bleumers ging langs bij De Voorvechters in Utrecht

Zelf raakte Njiokiktjien geïnspireerd door een project in Vinderhoute, België. "Wat ik heel erg fijn vond, was dat iedereen een prachtig eigen huis heeft. Ik denk ook wat essentieel is, is dat je privacy hebt. Ze delen een enorme eigen tuin. En een gemeenschappelijke keuken, waar twee keer per week gegeten kan worden. Maar niks hoeft. En ik denk dat dat werkt."

De persoonlijke zoektocht leidde tot een reportage. Die staat deze maand in de National Geographic. "Je bent altijd met je werk bezig. Nog voor de eerste bezichtiging dacht ik: ik ga hierin duiken en neem meteen mijn camera mee." Hoewel ze zelf nog niet verhuisd is, opende het de reportage wel haar ogen. "Ik heb meerdere projecten gezien, waarvan ik dacht: dit werkt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie