Achtergrond

Femke Halsema, Roger Cox en Roxane van Iperen te gast in de marathoninterviews

foto: Sjoukje Bierma, VPROfoto: Sjoukje Bierma, VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Halsema, Roger Cox en Roxane van Iperen te gast in de marathoninterviews

Tijdens de feestdagen is er meer dan genoeg tijd voor een goed gesprek. Daarom zijn burgemeester Femke Halsema, advocaat Roger Cox en schrijver Roxane van Iperen te gast in VPRO's marathoninterviews. Twee en een half uur zullen zij geïnterviewd worden. Alle tijd wordt genomen voor nuance, achtergrond en verdieping.

Roxane van Iperen

De eerste gast zal schrijver en jurist Roxane van Iperen zijn. Ze schreef voor verschillende kranten en bladen en was ook correspondent in Brazilië. Haar eerste roman Schuim der aarde was een succes, ze won daarmee de Hebban Debuutprijs. Met het boek dat volgde, 't Hooge Nest, wist ze een erg groot publiek te bereiken.

Roxane van Iperen wordt geïnterviewd door Nooit Meer Slapen-presentator Pieter van der Wielen, op maandag 23 december tussen 20.30 en 23.00 op NPO Radio 1.

Roxane van Iperen. Gemaakt door: Sjoukje Bierma

Roger Cox

Roger Cox is advocaat, en beter bekend als 'de klimaatadvocaat'. In 2015 daagde hij namens Urgenda de Nederlandse staat voor het gerecht. Daarmee wilde hij de overheid dwingen tot een beter klimaatbeleid. De rechter stelde de zaak van Cox in het gelijk en inmiddels is zijn zaak uitgegroeid tot een wereldwijd voorbeeld: worden overal andere zaken aangespannen om overheden tot klimaatactie te dwingen. Roger Cox is nu bezig met een zaak tegen Shell, namens Milieudefensie.

De jurist zal worden geïnterviewd door OVT-redacteur en presentator, Julie Blussé. Te horen op dinsdag 24 december tussen 20.30 en 23.00 uur op NPO Radio 1.

Roger Cox. Gemaakt door: Sjoukje Bierma

Femke Halsema

Ze was jarenlang Tweede Kamerlid en lijsttrekker van GroenLinks: Femke Halsema. Ze staat bekend als een felle debater, een vrouw principes en onbreekbare argumentaties. Tijdens haar periode in de kamer kreeg veel bewondering, van vriend en vijand. In 2011 stapte ze uit de politiek. En in 2018 werd ze gekozen als burgemeester van de meest ingewikkelde stad van ons land, Amsterdam: een stad vol protesten, criminaliteit, woningnood en ellende door massatoerisme, maar ook een stad vol progressiviteit, creativiteit en cultuur.

Femke Halsema zal worden geïnterviewd door muziekredacteur 3voor12, en Nooit Meer Slapen-gastpresentator, Atze de Vrieze. Je hoort hun gesprek op 25 december tussen 20.30 en 23.00 uur op NPO Radio 1.

Femke Halsema. Gemaakt door: Sjoukje Bierma

VPRO's marathoninterviews

De Marathoninterviews worden traditiegetrouw gehouden tijdens de feestdagen. Voorgaande marathoninterviews terugluisteren kan natuurlijk ook, gewoon via jouw favoriete podcastapp, via de website van NPO Radio 1 of die van de VPRO.

Ster advertentie
Ster advertentie