Achtergrond
KRO-NCRV

Waarom ons beeld van de Rotterdamse haven achterhaald is

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom ons beeld van de Rotterdamse haven achterhaald is

Stoere, bonkige mannen, vuil en zwaar werk, veel gesleep en gesjor. Dat zijn de vooroordelen die nog steeds bestaan over het werk in de Rotterdamse haven. De werkelijkheid is anders: inmiddels is het beeld van iemand die achter een computerscherm zit veel kenmerkender voor het werk.

De romantiek van de haven van vroeger is verdwenen. Die van nu gaat over grote schepen en het 'laboratorium' van de nieuwste technologieën. Dat gedeelte is voor de meesten niet zichtbaar. Als je langs de haven rijdt, zie je toch vooral grote schepen met containers en wat mensen er omheen. De administratieve afdeling blijft verborgen.

Mike Vos (27), shiftleader bij een havenbedrijf, is liefhebber van de haven en voor hem was één gesprek genoeg om te weten dat dat zijn plek was. ''Je houdt van het uitzicht of je vindt er niks aan, en ik vond het fantastisch. Als je hier wilt werken, moet je wel echt houden van het stalen weiland.''

Quote

Elke schoolverlater moet de haven in kunnen.

Astrid Jonker

Arbeidstekort

Door de vooroordelen die er over de haven bestaan, kampt ze met grote arbeidstekorten, terwijl er door de Brexit juist daar op korte termijn veel extra arbeidskrachten nodig zullen zijn. Volgens Astrid Jonker van de beheerder en exploitant van de haven, Havenbedrijf Rotterdam, is er op dit moment een 'schreeuwend tekort' aan personeel.

Jongeren weten de weg naar de haven nog maar nauwelijks te vinden, zegt Jonker. Zij maakte daarom afspraken met onderwijsinstellingen in de hoop meer jongeren aan het werk te krijgen in de haven. ''Elke schoolverlater moet de haven in kunnen.'' De ervaring van Jonker is dat als de jongeren eenmaal in de haven aan het werk zijn, ze vaak niet meer weggaan.

Lynn Priester (27) kon zonder opleiding of ervaring als baliemedewerker bij de haven aan de slag. Ook zij had haar vooroordelen, zo dacht ze dat er alleen 'oude rouwdouwers' zouden werken. Maar de werksfeer in de haven bevalt haar juist goed. ''Iedereen zegt hier wat hij denkt en we zijn niet zo van de regeltjes'', zegt ze.

De reportage over de Rotterdamse haven is in vijf delen bij Spraakmakers op NPO Radio 1 uitgezonden. Luister hier terug: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Stuur onze verslaggevers op pad!

Heb jij ook een vraag die we moeten beantwoorden? Laat het ons dan weten en mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie