Achtergrond
KRO-NCRV

Hoe staat het met 'de meest digitale oorlog' tot nu toe?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe staat het met 'de meest digitale oorlog' tot nu toe?

Veel Russische cyberaanvallen worden voorkomen, maar volgens cyberjournalist Huib Modderkolk zien we niet alles wat de Russen digitaal aanrichten in Oekraïne. "Ik denk dat dit de meest digitale oorlog tot nu toe is", zegt hij bij Spraakmakers.

Digitale strijd

Hoewel de oorlog in Oekraïne met tanks en raketaanvallen aandoet als een ouderwetse oorlog, is er ook een grote digitale strijd gaande, vertelt Modderkolk die als onderzoeksjournalist gespecialiseerd in inlichtingendiensten, privacy en de digitale wereld. Woensdag kreeg hij voor zijn werk de prestigieuze Prijs van het Vrije Woord.

Zo boekte Russische hackers op de eerste dag van de inval een groot succes, vertelt de Volkskrantjournalist. Een satellietstation dat ook gebruikt wordt door het Oekraïne leger, werd gehackt en daarmee brachten ze de Oekraïners een belangrijke slag toe op een cruciaal moment.

Volgens Modderkolk is dit een digitale oorlog op veel fronten waarbij ook hacktivisten gegevens publiceren over Russische soldaten, Oekraïense diensten snel foto’s en bewijsmateriaal delen en Oekraïense burgers helpen door wél informatie over de Russische troepen te delen en niet over de Oekraïense.

Amerikanen

Na eerdere Russische cyberaanvallen op Oekraïense diensten in 2015, 2016 en 2017, heeft het land hulp gekregen van Amerikanen en Britten en zijn ze stukken beter in staat zichzelf digitaal te verdedigen en beschermen, vertelt Modderkolk.

Vanaf december zijn Amerikanen van het Cyber Command gevestigd in Oekraïne. Zij wisten onder meer te voorkomen dat het spoorwegsysteem werd platgelegd. Volgens Modderkolk zijn er door hun inspanningen mogelijk meerdere grote aanvallen van Rusland voorkomen, waardoor het lijkt alsof Rusland minder inzet op digitale oorlogvoering.

Nederlandse inlichtingendienst

Ook Nederlandse inlichtingendiensten volgen de ontwikkelingen op de voet, maar dankzij de oorlog wisten zij ook hun slagkracht uit te breiden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie