Achtergrond
BNNVARA

Het land met de strengste abortuswet ter wereld gaat stemmen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het land met de strengste abortuswet ter wereld gaat stemmen

Moet de abortuswet worden aangepast of niet? Daar mogen alle Ieren zich vrijdag over uitspreken. In het land met de strengste abortuswet ter wereld, is het onderwerp een groot taboe. "Vrouwen met wie wij werken, durven dat niet met hun moeder te bespreken", vertelt arts Rebecca Gomperts, oprichter van Women on Waves. "Daarom is het zo belangrijk dat dit referendum er is, om het bespreekbaar te maken."

Dat vindt ook PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen, die als minister SheDecides oprichtte, een internationaal fonds voor veilige abortussen: "Uiteraard ben ik voor het recht op abortus, ik vind dat een mensenrecht. Maar mensen hebben nu het recht om een individuele afweging te maken. Er wordt eindelijk over gepraat."

Verdriet en pijn

Beide vrouwen verwachten dat de Ieren vóór de wetswijziging zullen stemmen. "Ierland is er klaar voor. Deze wet heeft heel veel vrouwen heel veel verdriet en pijn gekost. Veel jonge mensen willen dat abortus nu gelegaliseerd wordt", vertelt Rebecca Gomperts. "Iedereen kent wel iemand die een abortus heeft ondergaan. Wij helpen drie Ierse vrouwen per dag aan abortuspillen." Oftewel, abortus wordt wel degelijk gepleegd in Ierland. Maar, het is strafbaar en daar komt nu misschien verandering in.

Quote

Het recht op abortus een soort graadmeter voor de democratie

Rebecca Gomperts

Ploumen is blij met de ontwikkelingen in Ierland, en hoopt ook dat er in andere landen meer aandacht komt voor het recht op abortus: "Wereldwijd zie je dat ook regeringen zich steeds meer realiseren dat als vrouwen en meisjes niet zelf over hun leven lichaam kunnen beschikken, dat dat niet alleen slecht is voor die vrouwen en meisjes maar ook voor het land. Maar er is nog heel veel strijd nodig."

Graadmeter voor democratie

Dat bevestigt Gomperts: "Het recht op abortus een soort graadmeter voor de democratie. We zien dat in landen als Polen, Hongarije, Turkije en de Verenigde Staten waar de rechtsstaat enorm wordt ondermijnd, abortusrechten daar ook enorm worden ondermijnd."

Als de Ierse meerderheid stemt vóór de wetswijziging, dan wordt abortus gelegaliseerd tot twaalf weken. "Dan wordt het beschikbaar via de huisarts en met name via abortuspillen", legt Gomperts uit, "dat is vooruitstrevender dan we nu in Nederland hebben." In Nederland willen GroenLinks en PvdA met een initiatiefwet komen om abortuspillen via de huisarts te verstrekken.

Baas in eigen buik: Ierland gaat naar de stembus

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie