Achtergrond
KRO-NCRV

Erik Noomen over Dotan: 'Dit is gewoon matennaaierij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Noomen over Dotan: 'Dit is gewoon matennaaierij'

"Een klein beetje manipuleren zijn we wel gewend in de muziekbusiness, maar dit is gewoon matennaaierij", dat zegt tv-maker Erik Noomen in het Mediaforum op NPO Radio 1 over zanger Dotan. Dit weekend bleek dat die zich bedient van trollen: nepaccounts met fictieve namen. Die prijzen hem en zijn muziek op sociale media de hemel in, en verspreiden valse verhalen.

Video niet beschikbaar

De trollen verspreidden niet alleen complimenten en leugens over Dotan, maar ook negatieve berichten over andere muzikanten. Erik Noomen: "Dan weet je zeker dat je iedereen over je heen gaat krijgen." Onduidelijk is nog wie verantwoordelijk is voor de inhoud van de berichten, maar Noomen gelooft niet dat Dotan er niet vanaf wist: "Je ziet de verhalen over een ontmoeting met een jongen met leukemie, en je wéét dat het niet heeft plaatsgevonden. Dan weet je op zijn minst dat er iets mis is met je accountbeheer. Het is schrijnend en pijnlijk."

Boycot

De social media-kanalen zijn van groot belang voor het imago van artiesten. Volgens Noomen zelfs hét belangrijkste: "Je hoeft geen enkel interview te geven aan een krant als je 1,2 miljoen volgers op instagram hebt. Dat is genoeg." Een boycot door radio-dj’s heeft volgens hem dan ook geen zin: "Frans Bauer wordt ook nooit gedraaid en die heeft een heel groot huis."

Je weet niet meer wat waar is

Politiek commentator Kees Boonman ziet het breder dan alleen de muziekwereld: "Je weet niet meer wat waar is. Zelfs in deze sector word je bedonderd." Spraakmaker Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, stelt dat het goede nieuws is dat het ontdekt is: "Hij is er niet mee weggekomen."

Boonman: "In deze tijd moet je zo min mogelijk geloven. En daarvoor zijn wij hier, de journalistiek."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie