Achtergrond
EO

Podcast Europa draait door: 'De pandemie zal de ongelijkheid doen toenemen'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Europa draait door: 'De pandemie zal de ongelijkheid doen toenemen'

In deze aflevering ontvangen Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn de econome Barbara Baarsma. Baarsma is directievoorzitter van de Rabobank Amsterdam en Hoogleraar Toegepaste Economie aan de UVA. Zij doet onderzoek naar de impact van de pandemie op de economie.

Baarsma legt in de podcast uit dat we een recessie in de vorm van een V kunnen vergeten. Een V recessie impliceert dat de economie snel krimpt en daarna weer snel stijgt. Zij verwacht dat het een U recessie wordt maar dan moeten wij wel hopen dat er geen tweede golf komt. Nog meer voor de hand ligt een K recessie die zich kenmerkt door een groeiende ongelijkheid. De rijken worden rijker en de armen armer.
Voor dit laatste scenario zijn goede argumenten aan te voeren. Om te beginnen hebben jongeren in economische zin meer last van de pandemie dan ouderen. Zij kunnen geen stages vinden, krijgen meer problemen om een baan te vinden, hebben een hoge studielening en betalen hoge huren. Om een huis te kopen op de huizenmarkt wordt het helemaal lastig. Ook moeten jongeren langer werken en is hun pensioenvoorziening, als zij dat al hebben, minder solide.
Ouderen, daarentegen, hebben vaker een vaste baan en hebben na 30 jaar hun huis afbetaald indien zij tenminste een woning bezitten. Daar komt nog een andere scheidslijn bij. De barman en de serveerster zitten door de pandemie werkloos thuis terwijl de hoogopgeleide man of vrouw thuis geld kan blijven verdienen via zijn of haar laptop. Deze trend zal de ongelijkheid vergroten als er niet snel een vaccin beschikbaar wordt.
Om deze ontwikkelingen te keren bepleit Baarsma voor het eindelijk serieus nemen van het uitgangspunt ‘een leven lang leren’. Zij wijst op verschillende initiatieven in Amsterdam waarbij mensen vanuit de horeca sector worden omgeschoold naar sectoren waar nog wel geld wordt verdiend. Zo is er barpersoneel dat nu leert websites te bouwen.

In de podcast wordt er ook aandacht besteedt aan de Duitse reactie op de vergiftiging Navalny. Trump beweert geen bewijs te hebben gezien dat de Russen erachter zitten. Merkel heeft zich echter in scherpe bewoordingen uitgelaten en de Russen veroordeeld. Norbert Röttgen, een prominent lid van de Bundestag voor het CDU, dringt er zelfs op aan dat Duitsland zijn medewerking met Northstream II, de tweede gaspijplijn van Rusland naar Duitsland via de Oost-Zee, staakt. Als het inderdaad zover komt zullen de betrekkingen tussen Rusland en West-Europa nog meer onder druk komen te staan.

Kortom weer een interessante aflevering van de podcast Europa Draait Door!

#26 - Wanneer komen we uit deze diepe coronarecessie in Europa? (S02) - Europa draait door

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie