Achtergrond

Harde Brexit: horrorscenario voor Britten in Nederland

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Harde Brexit: horrorscenario voor Britten in Nederland

De artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera en geboren Brit volgt het nieuws rondom May en de Brexit op de voet. "Ik zat gisteren de hele dag aan twitter gekluisterd." Als May zou worden afgezet moeten de Tories volgens Mansfield binnen 2 weken een nieuwe leider kiezen, anders moeten er nieuwe verkiezingen komen. "Beetje dubbel. Het is een spektakel, echt theater maar ook triest. 17 miljoen mensen hebben voor de Brexit gestemd, maar hadden geen idee waar ze over stemden behalve een gevoel van vroeger toen het land de hele wereld regeerde."

Duidelijkheid

De Brit Philip Davis werkt in Nederland voor een Brits bedrijf. Hij wil vooral duidelijkheid. "Ik heb geen enkel idee wat er gaat gebeuren. Moeten we een verblijfsvergunning aanvragen? Ook met het bedrijf verkeren we in het ongewisse. Prijzen? Importheffingen?"

Duinkerken

Een harde Brexit zou een ramp zijn vindt ook de heer Meredith uit Zeist. Harde Brexiteers brengen het land naar de afgrond volgens de geboren Brit, die zich groen en geel ergert aan onzinverhalen die volgens hem de media domineren. "Ik heb 40 jaar lang naar een rechts georiënteerde pers gekeken in mijn geboorteland. Vol flauwekulverhalen over kromme bananen die door de EU worden opgelegd", zegt hij in Stand.nl. Het ergste vindt hij de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. "Dan zeggen ze, we moeten gebruik maken van de Dunkirkspirit, de geest van Duinkerken. Daar word ik persoonlijk heel erg boos over. Mijn eigen vader heeft op het strand van Duinkerken gezeten. Nou ik kan u verzekeren, dat heeft er niets mee te maken. Maar al dat soort flauwekulargumenten wordt erbij gehaald."

Liever een Nederlands paspoort

Volgens Nicolas Mansfield bestaat er geen zachte Brexit. Het scenario dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU zou stappen zonder afspraken is een horrorscenario. Dat moet volgens Mansfield worden voorkomen. Het is tijd om pragmatisch te zijn en voorwaarts te gaan. Maar hij benijdt Theresa May niet. "Er zijn krachten binnen de conservatieve partij die het liefst de muur van Trump in de Noordzee zouden willen bouwen." Mansfield gaat volgende week weer even naar zijn geboorteland. Maar zonder zijn Britse paspoort, dat is verlopen en hij heeft er op dit moment geen 50 euro voor over om het te verlengen. Na het Brexitreferendum vroeg hij de Nederlandse nationaliteit aan. En met succes.

Ster advertentie
Ster advertentie