Achtergrond
KRO-NCRV

Kritiek op benoeming Halsema niet gek: 'Een Amsterdammer is niet blij als ie gelukkig is'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op benoeming Halsema niet gek: 'Een Amsterdammer is niet blij als ie gelukkig is'

Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam. De reacties op de benoeming zijn wisselend. Niet gek volgens NPO Radio 1-luisteraar Willem van Oostvoorn. "Een nieuwe burgemeester deugt niet als hij of zij niet met een stevige dosis scepsis welkom wordt geheten."

De in Amsterdam geboren Van Oostvoorn woont er inmiddels al 58 jaar, dus hij kan zich met recht Amsterdammer noemen. Hij reageerde vanochtend op de stelling in Spraakmakers: 'Femke Halsema is een logische keuze als burgemeester van Amsterdam'.

'Aangeboren hekel aan iemand die de baas wil spelen'

Van Oostvoorn geeft twee redenen waarom Halsema door sommigen met scepsis wordt ontvangen:

1. "Een Amsterdammer is niet blij als hij gelukkig is. Met andere woorden: we moeten wat te kankeren hebben, anders is het niet goed."
2. "Een beetje Amsterdammer heeft een aangeboren hekel aan iemand die de baas wil spelen."

Om uit te groeien tot een succesvol burgemeester van Amsterdam is het volgens Van Oostvoorn dus goed bij aanvang flink gehaat te worden. "Dan kan je uiteindelijk uitgroeien tot de barmhartige maar rechtvaardige en rechtlijnige vader of moeder die we nodig hebben. 'We love what we hate'."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie