Naar homepage
Achtergrond

Podcast Europa draait door: De tragiek van Erdogan
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Europa draait door: De tragiek van Erdogan

In deze aflevering ontvangen NOS correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn de voormalige Turkije correspondent van de NOS, Lucas Waagmeester. Lucas zit net een maand in Washington waar hij voor de NOS de gebeurtenissen in de VS zal gaan verslaan. Hij heeft na zes jaar correspondentschap in Turkije meer dan genoeg kennis in huis om te vertellen over de oplopende spanningen tussen Turkije en Griekenland in de Middellandse Zee.

Lucas legt uit dat Turkije niet de beschikking heeft over eigen energiebronnen en om deze reden de Middellandse Zee afzoekt naar olie en gas. Probleem is dat Turkije zich daarbij niet altijd houdt aan de EU en VN afspraken over zeegrenzen. Het gevolg is dat Erdogan het nu voor elkaar heeft gekregen dat hij zowel Israël, Egypte, Palestijnse gebieden, Griekenland, Cyprus, Italië en Jordanië van zich heeft vervreemd. Deze landen vormen nu het East Mediterranean Gas Forum dat beoogt een gemeenschappelijke energie-infrastructuur aan te leggen en een goede gasprijs te verwerven.
Ook op andere terreinen zijn de ambities van Erdogan groter dan de resultaten. Erdogan wil dolgraag het Ottomaanse Rijk weer doen herleven maar de Arabieren bewaren aan die periode slechte herinneringen. Het gevolg is dat Erdogan opkomt voor de Palestijnen maar weinig voor elkaar kan krijgen door de recente erkenning van sommige Golfstaten van Israël. Het is wel zo dat Erdogan zeer populair is in landen als Jordanië en Pakistan.
In Syrië heeft Erdogan gebruik gemaakt van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen door een deel van dit land te bezetten om zoals hij zelf zegt: 'Turkije te beschermen tegen Koerdische aanslagen'. Die actie kan gezien worden als een Turkse overwinning.
Erdogan heeft sinds de mislukte coup in Turkije een bondgenootschap met Poetin. In Libië heeft hij echter weinig baat bij zijn Russische bondgenoot Poetin aangezien zij verschillende facties in dat land steunen. Voor Erdogan is dit een probleem omdat zijn toenemende binnenlandse politieke problemen gecompenseerd moeten worden met buitenlands politieke successen.
In de podcast wordt ook aandacht besteed aan de Staat van de Unie van Commissie voorzitster Ursula Von der Leyen. De Staat van de Unie van 2020 is politieker dan ooit. Von der Leyen openbaarde haar plannen om Europese voorraden van cruciale medicijnen aan te leggen zodat Europa bij een volgende pandemie niet nog een keer met tekorten wordt geconfronteerd. Zij droomt ook van een Europees Bauhaus waarin de beste Europese architecten tezamen komen om schoonheid en duurzaamheid te doen versmelten.
Zij kondigt ook een migratiepact aan waarbij sprake is van terugkeer als de migrant niet aan de criteria voldoet. Voorts wil zij dat er in de toekomst met gekwalificeerde meerderheid wordt gestemd over Europese sancties in reactie op mensenrechtenschendingen. Als dat plan door de regeringsleiders zou worden overgenomen kan Cyprus niet meer sancties voor Wit-Rusland tegenhouden. Von der Leyen roept de regeringsleiders op om haar plannen te steunen.
Tot slot de Brexit. De Chief Whip van de Conservatieve Partij heeft het voor elkaar gekregen dat de omstreden Brexit wet van de Britse regering door het Parlement is geloodst. Premier Johnson heeft echter wel moeten beloven dat het parlement het laatste woord krijgt als de Britse regering daadwerkelijk het internationale recht gaan schenden. We zullen zien hoe dit gaat aflopen maar een keiharde Brexit ligt meer voor de hand dan ooit.
Kortom weer een interessante podcast! Volgende week gaan wij uitgebreid praten over het migratiepact. Ook zal er aandacht worden besteed aan de tweede golf van Covid 19 in Spanje met NOS correspondent Rop Zoutberg.

#28 - Gerommel aan de grenzen van de EU: Brexit, Moria en Erdogan (S02)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie