Achtergrond

Het jaar in meningen bij Dit is de Dag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het jaar in meningen bij Dit is de Dag

[EO] Iedere werkdag is het half uur tussen half zeven en zeven gereserveerd voor eigenzinnige denkers en opvallende debatten. Meer dan eens was het een bewindvoerder of partijleider uit de vaderlandse politiek, maar des te vaker schoven onverwachte betrokkenen bij actuele onderwerpen aan. Dit waren een paar van de bijzondere gesprekken uit het 2016 van Dit is de Dag.

Het jaar begon meteen gepeperd, met een discussie tussen Francisco van Jole en Wierd Duk, naar aanleiding van het programma Jinek. Daar was Duk te gast om te praten over de aanrandingen in Keulen rond de jaarwisseling. Van Jole verweet Duk dat hij het eigenlijk niet over de gebeurtenissen in Keulen zelf had, maar juist zonder basis louter over de daders. Onder leiding van Renze Klamer werd een dappere poging ondernomen om de beide mannen nader tot elkaar te doen komen.

Een warme omhelzing of handdruk bleef echter achterwege.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kroketten en Cruijff

Geen kroketten en frikadellen meer in ziekenhuisrestaurants. De grootste cateraar van Nederland, Albron, gaf in maart aan voornemens te zijn de frituur te sluiten in de Nederlandse ziekenhuizen. Bij Dit is de Dag verweerde de cateraar zich tegen kritiek vanuit de zorgwereld.

De berichtgeving in dagblad Trouw over de dood van Johan Cruijff was te veel en neigde naar persoonsverheerlijking. Dat schreef ombudsman Adri Vermaat van die krant in een buitengewoon eerlijk stuk. Sportjournalist Jaap Stalenburg van magazine Helden is het echter niet met hem eens. De mannen gaan aan tafel in gesprek.

Downvrije samenleving en tweede kansen

Minister Schippers wil vanaf volgend jaar de NIPT-test voor alle zwangere vrouwen beschikbaar stellen. Met deze test kan onder andere het syndroom van Down worden opgespoord. De EO maakte dit jaar de serie 'De laatste Downer', en vroeg zich af: gaan we naar een Down-vrije samenleving toe of blijft er gewoon plek voor een niet zo perfect kind? En: Hoe is het om een Down-kind te hebben? Een slotdebat op NPO Radio 1 volgde.


Het presentatietrio van de EO-serie de Laatste Downer

De Internationale Hogeschool NHTV in Breda besloot half september om de samenwerking met oud-wetenschapper Diederik Stapel te beƫindigen. Dat terwijl hij een week daarvoor nog een contract voor een jaar had getekend bij de school en zelfs al zijn eerste werkdagen achter de rug had. Stapel laat in Dit is de Dag weten ontstemd te zijn: "Ik dacht, ik krijg een nieuwe kans. Maar het gaat nu toch niet door."

Schnabel, verzekeraars en Wilders

Met het voornemen tot een nieuw wetsvoorstel voor mensen die euthanasie willen zonder medische noodzaak, legt het kabinet het rapport van de Commissie Schnabel naast zich neer. Onder andere Paul Schnabel en promovenda Els van Wijngaarden gaven hun visie in een uitgebreid gesprek.

Verzekeraars willen meer inzage in het smartphone gebruik van automobilisten na een ongeval. Zat je te appen? Dan keren ze niet uit. Dat opmerkelijke verhaal kwam extra onder de aandacht aan tafel bij Tijs van den Brink.

Geert Wilders is volgens de rechtbank schuldig aan het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging, maar niet tot het aanzetten van haat. Toch besloten de rechters om geen straf op te leggen. Volgens Wilders zelf hebben de rechters hiermee miljoenen mensen hun vrijheid van meningsuiting ingeperkt. Bij Dit is de Dag reageren Farid Azarkan van DENK, die zelf aangifte heeft gedaan, oud-partijgenoot van Wilders Joram van Klaveren (nu VNL) en twee gewone burgers met persoonlijke betrokkenheid.

Ook in het nieuwe jaar is Dit is de Dag er elke werkdag van 18.30u tot 19.00u.

Ster advertentie
Ster advertentie