Achtergrond
KRO-NCRV

'Banken zijn junk en dealer tegelijk geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Banken zijn junk en dealer tegelijk geworden'

Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is er behoefte aan een staatsbank. Een niet-commerciële bank waar burgers terechtkunnen voor hun alledaagse bankzaken. Het WRR-rapport is er mede gekomen door het burgerinitiatief Ons Geld waar theatermaker George van Houts een van de initiatiefnemers van is. Volgens Van Houts hebben banken te veel vrijheid en worden ze bijna niet gereguleerd, zegt hij in Spraakmakers.

Van Houts geeft aan dat in 2008, toen de kredietcrisis uitbrak, bleek hoe risicovol ons bankenstelsel is en dat er te weinig veranderd is tot nu toe. "Banken zijn een soort junk en dealer tegelijk geworden, ze pushen ons om veel schulden te maken in dit systeem."

De theatermaker ziet een staatsbank, zoals de WRR voorstelt, als een eerste stap in de goede richting. Al moeten we volgens Houts gaan beseffen dat ons geld in publieke, in plaats van commerciële handen, moet komen. "Net zoals het wegennet van Nederland, dit is ook van ons allemaal. De infrastructuur voor het betalen en sparen moet ook een publieke taak zijn."

Staatsbank de oplossing?

Volgens Jaap Koelewijn, hoogleraar economie, los je met een staatsbank niet de problemen op die er spelen. "Het is misschien een sympathiek plan om een staatsbank op te zetten. Daar is niks mis mee, maar de klant moet betalen als je dit bij een staatsbank wil neerzetten." Koelewijn bedoelt hiermee dat banken die geen financiële risico’s nemen (zoals een staatsbank), toch bekostigd moeten worden. De consument zou dan rente over zijn spaargeld moeten betalen.

Daarom denkt Koelewijn dat de huidige banken onder strikter staatstoezicht moet komen en dat dit internationaal geregeld moet worden. "Banken kunnen en mogen te veel risico’s nemen. De werkelijke oorzaak, namelijk dat banken te weinig onder staatstoezicht staan, los je niet op met een staatsbank."

Ster advertentie
Ster advertentie