Achtergrond
BNNVARA

Lieven Scheire over razendsnelle DNA-ontwikkelingen: 'De wetgeving loopt hopeloos achter'

foto: Lieven Scheirefoto: Lieven Scheire
  1. Nieuwschevron right
  2. Lieven Scheire over razendsnelle DNA-ontwikkelingen: 'De wetgeving loopt hopeloos achter'

De ontwikkelingen rondom DNA-technologie gaan razendsnel. Onlangs claimde de Chinese wetenschapper He Jiankui de eerste genetisch gemodificeerde baby's te hebben gemaakt en dat nieuws bracht een hoop opschudding. Hoever willen we gaan in het knutselen met DNA en wat willen we over onszelf te weten komen? Wetenschapscabaretier Lieven Scheire vertelt in De Nieuws BV over zijn nieuwe theatertour 'Live vanuit Nerdland: DNA'.

Snelle ontwikkelingen

We kunnen wel zeggen dat er op dit moment een DNA-revolutie aan de gang is, gezien de ontwikkelingen op dit gebied. Het feit dat we inmiddels DNA kunnen manipuleren brengt ons bij veel ethische vraagstukken waar nog te weinig discussie over wordt gevoerd volgens Scheire: "De grote revolutie zit hem in het feit dat we inmiddels zijn begonnen aan het knutselen met menselijk DNA. De komende jaren gaat iedereen van ons de vraag krijgen van de dokter of we een DNA-test willen ondergaan en wat we van ons DNA willen weten."

Quote

We zijn aan het knutselen met menselijk DNA

Lieven Scheire

Door de snelle ontwikkelingen moet Scheire om de paar weken de inhoud van zijn voorstelling over DNA veranderen en hij schrok van de mogelijkheden die er nú al zijn: "In Cyprus en California zijn er al ziekenhuizen die je aanbieden om het geslacht en de oogkleur van je kind te kiezen. Je kan er dus naartoe gaan en zeggen: 'doe mij een dochter met blauwe ogen'."

Quote

We moeten een grens gaan trekken

Lieven Scheire

Gezamenlijke nadenken

Willen wij als samenleving toestaan dat ouders het geslacht, de haar en oogkleur van hun kind gaan kiezen? Dat is een vraag waar wij nu al antwoord op moeten gaan vinden volgens Scheire: "Of je zelf je DNA wil leren kennen is een individuele keuze, maar we moeten ook als samenleving gaan nadenken over het bewerken van DNA, want willen wij knutselen met DNA van jezelf - en misschien zelfs je kinderen - mogelijk maken?''

Scheire: ''DNA-manipulatie wordt in de toekomst technisch steeds makkelijker en ik denk dat we over 10 jaar voor bepaalde zware ziektes genetische manipulatie gaan inzetten. De wetgeving loopt hopeloos achter en daarom zijn wij voor sommigen vragen al te laat en daarom moeten we gaan kijken naar de vragen die nu nog voor ons liggen."

De theaterlezing 'Live vanuit Nerdland: DNA' is vanaf nu te zien.

Lieven Scheire vindt dat we het moeten hebben over de DNA-revolutie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie