Achtergrond

‘Lekken over Wilhelmus gaat politiek nergens over’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Lekken over Wilhelmus gaat politiek nergens over’

Voor de tweede ochtend op rij lekt het AD uit de formatieonderhandelingen. Wilhelmus verplichte kost, kopt de krant vandaag. Gisterochtend kwam het AD naar buiten met het nieuws dat er afspraken liggen over de medisch-ethische kwesties. Christen Unie-voorman Gert-Jan Segers was hierover niet te spreken: dit helpt de formatie niet, vindt hij. Is het onverantwoordelijk van journalisten om tijdens dit precaire proces te lekken?

“Absoluut niet”, vindt tv-recensente Angela de Jong. Zij is trots op haar collega’s van het AD. “Het werd tijd dat er eens wat gelekt werd. Ik weet niet wie dat lek is, het is heel hard werken. Het is de taak van de journalist om nieuws naar buiten te brengen.”

Medeforumlid Paul Römer, directeur van de NTR, snapt dat Segers bezwaard was. “Je spreekt met elkaar aan de onderhandelingstafel af dat je niets naar buiten brengt en iemand heeft dat toch gedaan.” Maar de manier waarop Segers zich daarover uit naar de media, is niet handig volgens Römer. “Gisteren op de radio lulde hij er maar omheen, toen hij de vraag kreeg of het vertrouwen alweer hersteld was. Waarom zou je niet zeggen wat je voelt? Waarom moet je met meel in de mond een ontwijkend antwoord geven?” Een keertje lekker boos worden is prima, dan snapt iedereen dat er een mens zit, vindt hij. “Het is een reflex van die politici, om niks te zeggen. Ze zijn echt doorgetraind.”

'Het land snakt naar een regering'

Römer snapt dat er gelekt is over de medisch-etische kwesties. “Daar kan dus over worden gepraat door de vier heren, dat weten we nu. Maar waarom lek je over het zingen van het Wilhelmus? Dat gaat politiek echt nérgens over. Als je dat lekt, lijkt het alsof je wíl dat de formatie mislukt. Iemand heeft een plan, dat lijkt me duidelijk.”

De Jong is blij dat er gelekt wordt. “Ik ben blij met de informatie, er gebeurt dus wat. Als burger denk ik: het gaat dus lukken met deze vier mannen. Het land snakt naar een regering, ook al gaat het hartstikke goed met het land.”

Ster advertentie
Ster advertentie