'Japan is klaar voor een keizerin, maar de eerste tachtig jaar gaat het niet gebeuren'
- Nieuws
- 'Japan is klaar voor een keizerin, maar de eerste tachtig jaar gaat het niet gebeuren'
Er is een gebrek aan mannelijke erfgenamen in de keizerlijke familie in Japan. Daarom rijst opnieuw de vraag: wordt het tijd voor een keizerin op de troon? In De Nieuws BV schetsen Justine Marcella, Radboud Molijn en journaliste Mai Verbij een beeld van het Japanse keizerschap.
Video niet beschikbaar
Het is niet de eerste keer dat Japan kijkt naar de invulling van de troonopvolging. Zo kwam er in 2005 onder het kabinet van premier Koizumi al een wetsvoorstel om de keizerlijke opvolgingswet aan te passen. Zo kon een keizerin ook op de Chrysantentroon zitten. Echter kwam hier een jaar later een einde aan toen prins Hisahito werd geboren.
Momenteel zit keizer Naruhito op de Chrysantentroon. Naruhito heeft zelf geen zoon en toen hij aantrad werd bekend dat zijn jongere broer, kroonprins Akishino, zijn opvolger zou worden. Hisahito is de jongste zoon van Akishino en is daarmee de derde in de lijn als beoogd troonopvolger.
Daarnaast zit de 84-jarige broer van de voormalige keizer Akihito, Masahito, ook nog in lijn van de troonsopvolging. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen wil het parlement gaan kijken naar vrouwelijke troonopvolgers.
'Het is niet meer van deze tijd'
Om te begrijpen waarom de voorkeur sterk uitgaat naar opvolging door de mannelijke lijn moet je de geschiedenis van het land induiken. In de grondwet, die geschreven is aan het einde van de 19de eeuw, staat dat de troonopvolging via mannen moet gaan lopen. Het is niet meer van deze tijd, vindt Japan-watcher Radboud Molijn. "Als je de Japanners vraagt vindt 80% dat er een vrouw op de troon kan komen, maar er is een traditionele groep Japanners die vindt dat dat niet mag. Ze baseren zich op een gecreëerde mythe; dat er geen keizerinnen zijn geweest, maar die zijn er wel geweest."
Mai Verbij denkt ook dat veel Japanners het ermee eens zijn dat er een vrouw op de troon moet komen, maar dat de bevolking bang is om een vrouw als keizer te zien. "Als je kijkt naar de politiek worden vrouwen ook weinig vertegenwoordigd. Dat laat eigenlijk zien dat sterke vrouwen als iets engs worden gezien."
Molijn denkt wel dat Japan er klaar voor is, maar dat nog wel tachtig jaar kan duren voordat er een vrouw op de troon zit.
Bang voor competitie
De kans dat de dochter van Naruhito, prinses Aiko, troonopvolgster wordt is zeer klein. Koningshuisdeskundige Justine Marcella legt uit dat het koningshuis dit niet wil, omdat ze bang zijn voor competitie tussen troonopvolger Akishino en dochter Aiko. Wat keizer Naruhito zelf van het idee van een vrouwelijke troonopvolger vindt is niet bekend.
Marcella wil wel benadrukken dat Japan helemaal niet zo ouderwets en conservatief is als dat we nu misschien denken. "In Nederland is dit ook pas in 1938 aangepast en in Denemarken is dit pas in 2009 aangepast. De monarchieën bewegen mee met de tijd, maar het gaat soms wel wat traag."