Achtergrond
BNNVARA

Wereld Suïcide Preventie dag: hoe praat je over zelfmoordgedachtes?

foto: 113foto: 113
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereld Suïcide Preventie dag: hoe praat je over zelfmoordgedachtes?

Vandaag is het Wereld Suïcide Preventie dag. Daarom komt 113 vandaag met een nieuwe campagne: 1k ZI3 J3. Over het bespreken van suïcidale gedachtes, of je ze nou zelf hebt of je iemand kent met zulke gedachtes. GZ-psycholoog Anjo van Driel en Oumaima schuiven bij De Nieuws BV aan om over dit onderwerp te praten.

In Nederland overlijden er per dag zo’n vijf personen door zelfdoding. Daarnaast zijn er ook veel mensen die een poging doen, maar het wel overleven. “Dat zijn hele hoge cijfers”, vindt Van Driel. Als je naar de cijfers kijkt, is procentueel gezien de groep van mannen van middelbare leeftijd het grootst. Dit is volgens Van Driel een kwetsbare groep. “Het zijn mannen die na een echtscheiding of het verliezen van hun baan, hun identiteit zijn verloren.”

Kwetsbare doelgroep

De vraag is alleen hoe je de groep mannen van middelbare leeftijd bereikt. Zij zitten niet, net zoals de jonge doelgroep, allemaal op social media. Van Driel legt uit dat ze deze groep proberen te bereiken door doelgroepgerichte campagnes. Daarnaast doet ze een oproep aan iedereen die een man van middelbare leeftijd in zijn of haar omgeving kent en denkt dat het niet goed met degene gaat: “Ga het gesprek aan om te kijken hoe je degene kan helpen. Bijvoorbeeld samen naar de huisarts gaan of contact te zoeken met de hulpverlening.”

Ook jongeren zijn een belangrijke groep. Oumaima is daar één van, zij deed tien jaar geleden een mislukte poging. Zij was depressief om dat ze last had van pesterijen. “Ik miste herkenning in andermans verhaal. Iemand die aan mijn zijde stond, mij begreep en mij eruit sleepte.” Helaas voelde zij zich destijds onbegrepen, waardoor ze dacht dat ze de enige was.

Nu deelt ze haar verhaal op haar Instagram-pagina. “In de hoop dat anderen zich gehoord en begrepen voelen. Maar ik doe dit ook om een andere doelgroep te bereiken, namelijk de mensen die niet begrijpen hoe het in het hoofd van iemand met zelfmoordgedachtes werkt”, vertelt Oumaima.

Hoe ga je het gesprek aan?

Van Driel herkent het verhaal van Oumaima wel. “Veel mensen hebben het gevoel dat zij er alleen voor staan. Het bespreken zorgt ervoor dat je de deksel een beetje optilt en er frisse lucht bij de gedachtes kan komen”, vertelt ze. Alleen hoe ga je zo’n gesprek aan? Van Driel vertelt dat veel mensen denken dat ze een oplossing moeten hebben en daarom het gesprek niet aangaan. “Maar gehoord en gezien worden is al fijn. Als iemand je de tijd en de aandacht geeft, luistert en er open vragen over stelt dat kan al het gevoel geven dat je verhaal er mag zijn. En dat je er niet alleen voor staat”, legt Van Driel uit.

Oumaima heeft zelf niet echt tips voor mensen die het leven niet (meer) zien zitten, met een glimlach vertelt ze dat die mensen naar haar verhaal moeten kijken. “Soms als ik in de spiegel kijk, dan denk ik: ‘Hè? Was jij die persoon van tien jaar geleden?’ Het is zo onwerkelijk, alsof het een heel ander persoon was.”

Heb je zelfmoordgedachtes?

Voel je naar aanleiding van dit artikel de behoefte om te praten, of heb je zelfmoordgedachtes? Dan kan je anoniem en vertrouwelijk bellen met hulpverleners 113 of chatten via de site 113.nl. Verder geeft 113 Zelfmoord Preventie cursussen over hoe je in gesprek kunt gaan met iemand die suïcide gedachtes heeft, deze cursus vind je hier.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie