Achtergrond

De beste speech van augustus hield Greta Thunberg al in juli

BNNVARA
foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste speech van augustus hield Greta Thunberg al in juli

De laatste donderdag van de maand betekent voor De Nieuws BV traditioneel dat een tweetal deskundigen de beste speeches van die maand kiezen. Omdat De Nieuws BV in juli plaats moest maken voor de Olympische Spelen, konden Jurjen van den Bergh (De Goede Zaak) en Huib Hudig (Speak to Inspire) voor hun top 3 deze keer kiezen uit de toespraken van juli én augustus.

Halsema's spanningsopbouw is subliem

Op de derde plaats kiest het panel voor de speech die burgemeester Halsema van Amsterdam hield op 1 juli, bij de herdenking van de slavernij, en waarin zij namens het stadsbestuur excuses aanbiedt.

Van den Bergh roemt vooral de precisie waarmee Halsema omschrijft hoe en in welke mate de gemeente Amsterdam verantwoordelijk was en profiteerde van de slavernij. Hudig roemt de spanningsopbouw. "De excuses hingen al een tijdje boven de markt, maar de manier waarop zij hiernaartoe werkt maakt het voor een speechliefhebber heel spannend", aldus Hudig.

Macron biedt perspectief

Van den Bergh en Hudig vinden dat de Franse president Macron ook een plaats verdient in de top 3 van deze maand. Hij hield, zoals veel westerse leiders, een toespraak over het terugtrekken van de troepen uit Afghanistan.

Hudig wijst op een retorische klassieker: "Macron gaat gedetailleerd in op een specifieke episode uit de oorlog die in Afghanistan is gevoerd. In een crisisspeech moet je tonen dat het onderwerp je aan het hart gaat, maar ook dat je de situatie onder controle hebt. Dat doet Macron hier knap."

Van den Bergh wijst nog op de aandacht die de Franse president heeft voor verleden, heden en toekomst. Waarmee hij - in elk geval in deze toespraak - ook nog perspectief biedt. "Tegenover deze speech van Macron steekt de Amerikaanse president Biden wel heel bleek af", concluderen beide 'speechologen'.

Thunberg flikt het weer

De winnaar van deze zomerversie van 'Speech van de Maand' is Greta Thunberg geworden. In juli sprak zij op de Austrian World Summit.

Van den Bergh genoot van de manier waarop Thunberg in de aanval gaat. Op de vraag of er hier geen sprake is van een retorisch trucje, antwoordt Hudig dat het misschien wel een truc is, maar dat deze werkt, omdat Thunberg overtuigd is van haar gelijk.

De vergelijking die de Zweedse klimaatactiviste maakt met de reacties van wereldleiders op de coronapandemie, spreekt Hudig en Van den Bergh ook zeer aan. Dat deze speech werd uitgesproken ruim voor het alarmerende rapport van de IPCC maakt hem des te meer een waardige winnaar.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie