Achtergrond
EONOS

Victor Reinier neemt roem op de hak

foto: Hummelinck en Stuurmanfoto: Hummelinck en Stuurman
  1. Nieuwschevron right
  2. Victor Reinier neemt roem op de hak

We kennen in Nederland tal van beroemdheden. En of ze het nou willen of niet, ze worden door bijna iedereen herkend op straat. Maar wat doet die bekendheid met iemands karakter en wat gebeurt er als je van je voetstuk valt? Daarover gaat de nieuwe theatervoorstelling ROEM. Victor Reinier speelt daarin samen met Renée Soutendijk de hoofdrol, en is te gast bij Langs de Lijn En Omstreken.

Victor Reinier in de theaters met nieuwe voorstelling over Roem

Reinier is een Bekende Nederlander en een steracteur. Zijn huidige status heeft hij vooral te danken aan de uiterst succesvolle series Baantjer en nu Flikken Maastricht. De acteur moest wennen aan die stempel. "Ik kreeg na Spijkerhoek al last van die eerste herkenning. Ik schrok ervan dat mensen mij aanspraken. En bij Baantjer ging het ineens heel hard, maar ik werd op straat dan nog wel begroet met Vledder. Toen ik de quiz Lucky Letters ging doen, wisten mensen opeens ook hoe ik echt heet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het was voor de Amsterdammer een rare situatie. "En als het goed gaat is dat leuk, maar ik heb ook periodes gehad dat het minder was. Dan sta je bij het stoplicht te wachten, naast een wildvreemde mevrouw die zegt: "Ik vond je eerst nog wel een aardige jongen, maar nu vind ik je een klootzak." En je denkt alleen maar: pardon? Je hebt mij nog nooit gezien, maar vormt wel een mening over mij. Dat is gek. Mensen kennen je niet, maar herkennen je."

Karakterverandering

In de voorstelling ROEM gaat het er ook over hoe die bekendheid je karakter verandert. Die status heeft Reinier gevormd tot de man die hij nu is. Een die zich beseft dat je door je beroemdheid aan privacy in moet leveren. Toch ziet hij ook de voordelen ervan. "Bijvoorbeeld dat ik soms geen bekeuring krijg omdat de politieman denkt dat ik zijn collega ben. Dat komt voor. Ik ga dan natuurlijk niet zeggen dat ik het speel", vertelt hij met een glimlach op zijn gezicht.

Reinier speelt in het theaterstuk een acteur die uit een politieserie wordt geschreven. "Hij is een narcist, iemand die zwelgt in zijn roem, en die het niet kan verkroppen dat zijn beroemdheid weg gaat vallen. Ik herken mij daar zelf niet zo in, maar misschien leggen anderen dat wel op mij. Het is wel heel prettig om narcisten op de hak te nemen, want ik vind narcisme een rare aandoening."

Flikken Maastricht

Toch heeft de rol die Reinier speelt opvallende raakvlakken. De acteur speelt 12 jaar in Flikken Maastricht en zijn personage in ROEM zit ook 12 jaar in de serie en het gaat in beide gevallen dus om een politieserie. En net als zijn personage heeft Reinier twijfels. "We krijgen allemaal te maken met dat moment, ik lig eruit, doe ik er niet meer toe? Ik heb zelf ook jarenlang die angst gehad. En ook nu nog weet ik vaak niet wat ik ga doen. Maar dat maakt dit werk ook weer leuk. Je bent altijd pro-actief bezig, luiheid past er niet bij."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geruchten zijn er ook dat Flikken Maastricht begin volgend jaar zijn 12e en laatste seizoen in gaat. "Maar we zijn al wel weer aan het praten over hoe we verder moeten. Ik zit ook in het schrijfteam van Flikken, en we verzinnen altijd eindes die ingewikkeld zijn, dus zoeken we ook constant weer naar oplossingen. En stel dat ze mij uit Flikken zouden halen, dan sta ik nog steeds op alle dvd's en digitale kanalen, dus die beroemdheid zal niet zo snel eindigen. En met alle respect: we herkennen Hans van der Togt toch ook nog steeds op straat?"

De voorstelling ROEM is te zien door heel Nederland. 22 december is de première. Schrijver van het stuk is Ger Thijs, en de productie is in handen van Hummelinck en Stuurman. Kijk hier voor de volledige speellijst.

Ster advertentie
Ster advertentie