Achtergrond
NTRVPRO

Wie was Abe Jan Koldijk?

foto: Radio Docfoto: Radio Doc
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie was Abe Jan Koldijk?

De Tweede Wereldoorlog ligt 75 jaar achter ons, maar nóg zijn niet alle verhalen verteld. Geïntrigeerd door de wonderlijke verhalen die na de dood van dokter Abe Jan Koldijk in het dorp rondgaan, besluit journalist Mathijs de Groot op onderzoek uit te gaan. In Radio Doc hoor je het verhaal van de Het dorp en de dokter.

Een wonderdokter

Dit verhaal begint in de basiliek van Susteren, een plaatsje in het smalste strookje Limburg. Het is een najaarsochtend in 2015 en de inwoners nemen afscheid van een van de meest geliefde figuren uit het dorp: de 94-jarige Abe Jan Koldijk. Vanaf de jaren vijftig tot kort voor zijn dood, runde Koldijk in dit stadje een succesvolle huisartsenpraktijk.

Koldijk lijkt een soort wonderdokter, een man die zijn tijd ver vooruit is. Met revolutionaire technieken en apparaten helpt hij mensen van al hun kwalen af. Het is ook een charismatische man, alles aan hem heeft uitstraling. Zijn praktijk aan de markt was het enige huis met statig glas in lood, en opgetrokken uit robuuste mergelstenen.

Een andere kant van Koldijk

Maar er is ook een andere kant aan Koldijk. Via, via hoort De Groot ook dit: "Volgens mij was het dat huis, het ouwe huis van Koldijk, dat leegstond en mijn vader vertelde dat twee van zijn kennissen in dat huis waren geweest en dat ze volgens mij een beeltenis van Hitler hadden zien hangen."

Na de dood van Koldijk zou er van alles aan het licht gekomen zijn over een duister oorlogsverleden. De Groot praat met de inwoners van Susteren om te horen of zij van dit verleden wisten. En hij gaat langs bij het NIOD, het instituut voor oorlogsdocumentatie. Langzaam komt steeds meer informatie over Koldijk boven water.

Het dorp en de dokter

Luister naar de uitzending van Radio Doc voor het hele verhaal: Het dorp en de dokter. Je hoort Radio Doc zondagavond tussen 21.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie