Achtergrond

“Gebruik term ‘lone wolf’ niet langer”

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. “Gebruik term ‘lone wolf’ niet langer”

De term ‘lone wolf’ moet niet langer gebruikt worden. “Het woord suggereert dat het om een apart menstype gaat dat je van een afstand kunt zien aankomen”, zegt Jelle van Buuren op NPO Radio 1. Hij doet onderzoek naar verdachten die ‘lone wolfs’ worden genoemd. “Bovendien heeft het woord een romantische connotatie.”

Dat beeld van een ‘apart menstype’ klopt volgens de onderzoeker niet. Van Buuren, onderzoeker aan het instituut Security and Global Affairs van de Universiteit van Leiden, benadrukt dat het vaak gaat om verdachten met uiteenlopende problemen en motieven. Hij gebruikt dan ook liever neutralere termen als ‘lone actors’ of ‘potentieel gewelddadige eenlingen’.

Aanwijzingen

Het feit dat de ‘lone actors’ vaak uiteenlopende problemen en motieven hebben, maakt het volgens de onderzoeker moeilijk om eenlingen op tijd in het vizier te krijgen en de juiste inschatting te maken. “Telkens weer blijkt dat er een signaal is geweest”, vertelt hij. “Maar het probleem is dat heel veel mensen zich weleens radicaal uiten. Als er onvoldoende aanwijzingen zijn dat iemand écht kwaad wil, dan houdt het op een gegeven moment op.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens de onderzoeker zijn we snel geneigd om mensen in hokjes in te delen. “Je bent een terrorist, óf een lone wolf, óf een gek”, vertelt Van Buuren. Maar ‘lone actors’ kunnen volgens de onderzoeker uit alle hoeken van de samenleving komen. “Het is belangrijk om te kijken naar de overeenkomsten tussen deze mensen, zodat je kunt inschatten wie op welk moment welk pad inslaat.”

Ster advertentie
Ster advertentie