Achtergrond
KRO-NCRV

'Veel IS-moeders willen hun kind opvoeden tot jihadist'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veel IS-moeders willen hun kind opvoeden tot jihadist'

Het Kalifaat is nu gevallen, maar dat betekent niet dat het gedachtegoed van Islamitische Staat is verdwenen. IS denkt dat ze via hun kinderen aan een toekomst kunnen werken. "Ze zijn hun grondgebied kwijt, maar kinderen hebben ze nog", zegt correspondent Judit Neurink.

"Het probleem zit bij de mensen die bij IS waren en nu vastzitten", zegt Midden-Oosten correspondent Neurink. Op dit moment zitten 70.000 mensen vast, waaronder 40.000 kinderen. "Het probleem is nog nauwelijks onderkend, maar het gaat om heel veel mensen. Veel families zitten vast: niemand wil ze, dus ze kunnen nergens terecht." Neurink heeft gemerkt dat de wil om dit aan te pakken er bijna niet is.

"Niet ieder kind is daar geboren, maar iedereen is geïndoctrineerd en getraumatiseerd." Jongetjes vanaf 8 à 9 jaar kregen speciale trainingen waarbij ze soms ook mensen hebben moeten onthoofden. "Velen van hen hebben een moeder die nog steeds wil dat ze jihadist worden."

Moeders

Neurink heeft gezien dat veel IS-moeders geen warme band met hun kinderen hebben. "Alles is gericht op het geloof en het bereiken van de doelstellingen van Islamitische Staat." De kinderen lijken een middel om dat doel te bereiken.

Bij deradicaliseringsprojecten zie je vaak dat het kind wordt losgemaakt van de ouders om die reden. Daarover is nog discussie, er wordt ook gedacht dat een probleem in de familie alleen in dat verband kan worden opgelost.

Deradicalisering

In Pakistan is een re-integratieproject gestart voor IS-kinderen. Neurink: "Daar zie je alles samenkomen: deradicalisering, trauma's verwerken, familie erbij betrekken." Tot nu toe heeft men daar 192 kinderen kunnen re-integreren, maar dat is erg kostbaar gebleken: 30.000 dollar per kind. "De meest extreme gevallen zouden aan een dergelijk project moeten deelnemen."

Neurink denkt dat deze geïndoctrineerde kinderen nog de mogelijkheid hebben te deradicaliseren zolang ze jong zijn. "Deze kinderen zijn nog redelijk plooibaar, een goede opvang in een warme omgeving is al heel belangrijk."

Hoe ziet het einde van het Kalifaat eruit?

Ster advertentie
Ster advertentie