Achtergrond
NOSNTR

Welke impact heeft oversterfte op de uitvaartbranche?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke impact heeft oversterfte op de uitvaartbranche?

Volgens de nieuwste cijfers van het CBS overleden afgelopen maand 1350 mensen méér dan verwacht. Ook in juni was er oversterfte. Toen overleden wekelijks gemiddeld 225 mensen meer dan verwacht, en in juli is dat aantal toegenomen tot 340 per week. Wat betekenen deze cijfers voor de mensen die werken in de uitvaartbranche? Brenda Siebrand is al 25 jaar uitvaartbegeleider in Kampen en vertelt erover in Nieuws en co.

Oorzaak onbekend

De oorzaak van de huidige oversterfte is onbekend, vertelt Siebrand. "Ik kan momenteel niet herleiden wat precies de oorzaak is. Er is niet een extra oversterfte door een griepgolf of corona. We zijn gewend aan pieken en dalen in ons werk, en dat is vaak gewoon toeval, want niet alle pieken zijn te herleiden."

Voor Siebrand zijn de gevolgen in het werk direct te merken. "De inzetbaarheid van de medewerkers staat echt wel onder druk. Er zijn veel meer overlijdens dan normaal gesproken. Er komen dus ook meer verzoeken van mensen om hen bij te staan. In combinatie met de vakantie zorgt dat voor heel veel druk op ons vak."

Hollen of stilstaan

De branche is gelukkig wel gewend aan deze schommelingen. "Mensen in onze bedrijfstak zijn altijd erg bereid en gewend om pieken op te vangen. Men is gewend om te hollen of stil te staan. Vaak in de vakantie moet je nog een tandje bijzetten." Met name op de dag van de uitvaart ontstaat de drukte, vertelt ze. "De uitdaging zit 'm vooral in het uitvoeren van het afscheid. Daar is dan vaak beperkte capaciteit."

"Dat betekent dat we vaker dan normaal moeten uitwijken naar andere crematoria, niet enkel naar het crematorium dat de voorkeur heeft voor de familie. Dat zijn de gevolgen voor drukte in ons vakgebied."

Welke impact heeft oversterfte op de uitvaartbranche?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie