Achtergrond
BNNVARA

'Boomer-bestuurder' moet plaatsmaken voor nieuwe generatie

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Boomer-bestuurder' moet plaatsmaken voor nieuwe generatie

Volgens jurist Sophie Kuijpers veranderen bedrijven te langzaam als boomer-bestuurders geen plaatsmaken voor een nieuwe generatie. Volgens haar moet een oude generatie plaatsmaken voor een nieuwe, om zo bedrijven in rap tempo klaar te stomen voor de toekomst. In De Nieuws BV vertelt Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn dat hij het met haar eens is.

Video niet beschikbaar

Kuijpers schreef een opiniestuk in de Volkskrant nadat zij zich verbaasde over de weerstand over een nieuwe gedragscode voor bedrijven waardoor zij klimaat meer moeten incorporeren in hun beleid. Kuijpers kwam tot de conclusie dat bestuurders niet nog meer regels willen om de milieueffecten van hun handelen te rapporteren. Zij denkt dat het helpt als er meer jonge mensen in besturen plaats zullen nemen. Zo gaat het tempo van vernieuwing en innovatie omhoog, verwacht Kuijpers.

Ervaring

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn vindt dat Kuijpers een goed punt te pakken heeft. "Het is een goed artikel op het juiste moment, maar er zitten natuurlijk ook andere kanten aan", zegt Bruijn. Daarmee doelt hij op de ervaring die gevraagd wordt van een bestuurslid of een lid van een Raad van Toezicht. "Vergeet niet, zo'n organisatie waar je dan toezichthouder wordt, daar werken heel veel mensen die afhankelijk zijn van goede toezichthouders."

Toch denkt Kuijpers dat de jongeren van nu al veel verder zijn ontwikkeld dan dat jongeren dat vroeger op dezelfde leeftijd waren. "Jongeren beginnen al veel eerder met het opdoen van kennis en ervaring. We kunnen niet meer tot het einde van ons twintigste studeren," zegt Kuijpers.

Goede voorbeeld

Bruijn is naast voorzitter van de Eerste Kamer, ook voorzitter van de Raad van Toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. "Ook daar hebben we deze discussie net gevoerd", zegt hij. "We leiden daar jonge kunstenaars op, maar we zagen dat er in die Raad van Toezicht alleen maar vijftigers en zestigers in zitten. We hebben toen gezegd dat we een jongere erin willen. We hebben daarom net een dertigjarige dame aangenomen."

Jongeren opleiden

Ook maakt Bruijn onderdeel uit van de Raad van Advies van de organisatie Blikverruimers. "Dat is een organisatie die jongeren interesseert in, maar ook opleidt tot toezichthouder. Je moet jongeren namelijk ook een goede kans geven om in zo'n toezichthoudende rol goed te functioneren en daar heb je een opleiding voor nodig, want daar horen kennis en vaardigheden bij. Dat is een van de manieren om dit te stimuleren", aldus Bruijn.

'Solliciteer gewoon'

Zowel Kuijpers als Bruijn zijn het erover eens dat het goed zou zijn als er meer jongeren in verschillende besturen en raden terecht zouden komen. De Eerste Kamervoorzitter doet daarom ook een oproep aan jongeren om gewoon te solliciteren: "Als je in de grote kranten kijkt, zie je in het weekend veel advertenties waar toezichthouders worden gevraagd. Solliciteer dan gewoon."


De boomer bestuurder moet plaatsmaken voor jongere

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie