Achtergrond
BNNVARA

'Social media kan dodelijk zijn in India'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Social media kan dodelijk zijn in India'

Terwijl wij in Nederland fijn twitteren over de nieuwe Zomergasten-aflevering, gaat het op social media in het buitenland over hele andere dingen. Van seksuele voorlichting en schoonheidsidealen, tot kwaadaardige roddels die lynchpartijen tot gevolg hebben. Over voordelen en problemen van Twitter, Facebook en Whatsapp in het buitenland spreekt De Nieuws BV met correspondenten van over de hele wereld. Vandaag zijn dat Jenne-Jan Holtland in Polen en Aletta André in India.

Seksuele voorlichting

Polen is in veel opzichten een conservatief en traditioneel land volgens Jenne-Jan Holtland. Hij is inmiddels twee jaar werkzaam in Polen en ziet vooral op het gebied van taboe's een grote ontwikkeling. "Er is bijvoorbeeld geen tot nauwelijks aandacht voor seksuele voorlichting op scholen. Daar springen Youtubers op in: jongeren die andere jongeren vertellen over hun seksuele ervaringen." Natalia Trybus, een jong meisje uit Poznań, is zo'n vlogger die met haar Youtube kanaal 'Pinkcandy' seksuele voorlichting geeft.

Quote

Ze krijgen te horen dat ze zonden promoten of meisjes aanzetten tot abortus

Jenne-Jan Holtland

Een andere grote ontwikkeling is een website waarop bekende Polen vertellen over hun eerste seksuele ervaringen of coming out. "Langzaam worden die taboe's doorbroken op dit soort websites. Dat is lastig maar heel belangrijk in zo'n conservatief land." Op de website vind je bijvoorbeeld de ervaringen van een openlijk homoseksuele burgemeester. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn wat betreft de taboe's: initiatiefnemers van deze websites liggen nog vaak onder vuur. "Ze krijgen te horen dat ze zonden promoten of meisjes aanzetten tot abortus."

Social media kan dodelijk zijn

In India heeft de komst van de social media tot heel andere taferelen geleid dan in Polen. "Whatsapp is voor veel mensen het belangrijkste nieuwsmedium in India. In de grote Whatsapp-groepen worden berichten massaal gedeeld en zo komen mensen aan hun nieuws", aldus Aletta André. De ongeletterheid op het platteland maakt dat mensen geen kranten lezen maar plaatjes en filmpjes wel bekijken als nieuws. "De groepsberichten zaaien veel angst, mensen weten niet of de berichten echt zijn en nemen filmpjes en foto's aan voor waar."

Dat dit tot nare situaties kan leiden werd ruim een maand geleden bewezen. Drie mannen, onderweg naar huis, deelden in een vreemd dorp snoep uit aan kinderen. Mensen vertrouwden dit niet en verspreidden het gerucht dat het ging om kinderlokkers en -verkrachters. In een volgend dorp zijn de mannen aangevallen waarbij één van hen om het leven kwam. "Mensen geloven de berichten omdat ze van familie of vrienden afkomstig zijn."

Quote

Mensen kwamen hiervoor nooit in aanraking met media, ze weten niet wat echt of nep is

Aletta André

Whatsapp probeert samen met de overheden dit soort situaties te voorkomen maar slaagt daar niet altijd in. Het verkleinen van groepen en het extra aanduiden van 'doorgestuurde berichten', zijn van die maatregelen. Toch blijft het lastig volgens Aletta André "Whatsapp berichten zijn zo beveiligd dat je bijna niet kan traceren wie het bericht heeft gestart."

Correspondentenreeks met Aletta André en Jenne Jan Holtland

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie