Achtergrond

Prinsjesdag door de jaren heen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Prinsjesdag door de jaren heen

[KRO-NCRV] Vandaag is het Prinsjesdag. De kabinetsformatie is nog niet rond en een nieuw kabinet niet aangetreden, dus presenteren de PvdA en VVD hun begroting voor 2018. We kunnen nog niet echt vooruitblikken, dus blikken we terug.

Koningin Beatrix leest de troonrede voor. Aan haar zij, prins Claus (1980).


Een foto van Prinsjesdag 1965. Belangstellenden wachten op de koninklijke stoet, terwijl een man met een pinda-koetsje zijn waar verkoopt.

Traditiegetrouw komen er elk jaar delegaties uit Staphorst in traditionele klederdracht (2006).

De prinsessen Margriet en Christina in een open koets, de Crème Calèche of Witte Kroningscalèche (datum onbekend). Het rijtuig werd gebouwd in 1898 en werd dat jaar door Koningin Emma cadeau gegeven aan haar dochter Wilhelmina.

Publiek rent traditiegetrouw naar de hekken om Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima te zien op het balkon bij Paleis Noordeinde (2016).

Koningin Juliana spreekt de troonrede uit (datum onbekend).

Bij Prinsjesdag horen natuurlijk ook de vele bijzondere hoedjes. Dit is in 2010.

De stoet met de Gouden Koets rijdt via het Lange Voorhout naar paleis Noordeinde (2005). Sinds 2015 ondergaat de koets een langdurige renovatie, die vier jaar duurt. In de tussentijd gebruikt het koningspaar de Glazen Koets.

Prinsjesdag in 2001 vond plaats vlak na de aanslagen in de Verenigde Staten. De Gouden Koets houdt hier als eerbetoon stand bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

Prinses Maxima's eerste Prinsjesdag in 2002. Vandaag rijdt ze voor de 16e keer met de Gouden Koets door Den Haag en voor de 5e keer als koningin.

Premier Beel spreekt namens Koningin Wilhelmina de Troonrede (toen nog Openingsrede) uit in 1947. De vorstin was niet aanwezig vanwege bronchitis. Kabinet Beel was het eerste kabinet na de Tweede Wereldoorlog.

Premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos in afwachting van de Troonrede in 2009. Een half jaar later valt het kabinet over de verlenging van de missie in Uruzgan. Een discussie die hier ook al speelde in het kabinet en in de kamer.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën loopt op Prinsjesdag 2016 met het koffertje met de rijksbegroting en de miljoenennota in zijn hand naar de Tweede Kamer.

Alle foto's in dit artikel zijn van ANP foto.

Fijne Prinsjesdag!

Ster advertentie
Ster advertentie