Achtergrond
BNNVARA

Amsterdam legt flitsbezorgers aan banden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam legt flitsbezorgers aan banden

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Bedrijfjes die supersnel jouw online bestelde boodschappen thuisbezorgen. Gorillas, Flink, Zapp, Getir, in steeds meer steden verschijnen hun distributiewinkels. Economen waarschuwen voor maatschappelijke schade. Behalve wegpiraterij en bizarre werkdruk onder personeel, kunnen ze ook lokale supermarkten wegconcurreren. Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid, vertelt in De Nieuws BV waarom Amsterdam deze keuze maakt.

Binnen tien minuten je online bestelde boodschappen in huis. Klinkt ideaal toch? Desalniettemin wil de gemeente Amsterdam deze flitsbezorgers aan banden leggen. “De bezorging en de groei van deze ‘darkstores’ gaat snel, dit bezorgt omwonenden veel overlast”, vertelt de wethouder. “De aan- en afvoer van producten gaat soms wel 24/7 door.” Volgens haar is Amsterdam verantwoordelijk voor de goede leefomgeving van haar inwoners, daarom vindt de gemeente dat het tijd is om er wat aan te doen.

Nieuw beleid

De distributiecentra van deze flitsbezorgers worden ‘darkstores’ genoemd. Niet omdat er dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, maar omdat het vaak voormalige winkelpanden zijn met afgeplakte ramen. In een half jaar tijd zijn er 31 vestigingen geopend in onze hoofdstad en daarom wil de gemeente snel nieuw beleid.

“We willen, net als bij gewone supermarkten, vastleggen waar ze zich wel en niet mogen vestigen. En als ze zich ergens mogen vestigen, welke voorwaarden er dan gelden”, legt Van Doorninck uit. “In een woonwijk geeft het bijvoorbeeld veel overlast.”

Bevriezen

Het maken van goed beleid gaat volgens de wethouder lastig en kost tijd. Daarom heeft de gemeente besloten om per direct de vestiging van nieuwe ‘darkstores’ te bevriezen. Dit besluit geldt voor een jaar, in dat jaar hoopt de gemeente Amsterdam nieuw beleid voor de hele stad te hebben gemaakt waarin duidelijke regels voor dit type bedrijfsvoering staan.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie