Achtergrond

Omgaan met Russen: alleen maar Vodka?

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omgaan met Russen: alleen maar Vodka?

De sportieve prestaties van het Russische elftal zijn voor de Russen eigenlijk bijzaak dit WK, de grote vraag is vooral: Hoe gaan de Russen zich presenteren als gastheer. Daarover praten Rusland-expert van de NRC Eva Cukier en de van oorsprong Russische Regina Valeeva in De Nieuws BV.

Op en top verzorgd

Het lange wachten zit er bijna op, straks klinkt het eerste fluitsignaal van het WK. Traditioneel wordt de aftrap verricht door het gastland: Rusland neemt het om vijf uur op tegen Saudi Arabie. Cukier was twee weken geleden nog in Rusland en vertelt dat de speelsteden tot in de puntjes zijn verzorgd. "Alle gebouwen zijn helemaal geverfd, er staan natuurlijk een hoop gloednieuwe stadions, er is WIFI in alle bushokjes en overal zijn informatiepunten. De politieagenten en hulpdiensten worden zelfs vergezeld door tolken om te zorgen dat iedereen geholpen kan worden."

Imago poetsen

Volgens Cukier is dit de uitgelezen kans voor Poetin om zich uit de momenteel benarde internationale positie van Rusland te wurmen. "De laatste tijd heeft hij internationaal natuurlijk belabberd gepresteerd. Door de ramp met MH17, de oorlog in Oekraïne en de vergiftigde Skipral's in Engeland heeft hij natuurlijk een modderfiguur geslagen." Ook de gewone Russen vinden het toernooi belangrijk om het imago op te poetsen. Volgens Valeeva zijn veel 'gewone' Russen blij dat ze nu de kans krijgen te laten zien dat ze niet allemaal zoals Poetin zijn.

Quote

Die Russen drinken nog altijd minder vodka dan de Fransen wijn drinken

Eva Cukier

Afstandelijk?

Veel mensen hebben verkeerd een beeld van Russen als norse en afstandelijke mensen. Volgens Valeeva is dit alleen in de formele omgang zo. "Zodra je met Russen in informele sfeer komt, heb je er meteen vrienden bij. Ze nodigen je meteen uit en ze trakteren ook altijd, hoe klein de portemonnee ook is. Waag het dan ook niet voor te stellen dat jij zal betalen of de rekening wilt delen." Cukier deelt deze mening en stelt dat de Russen misschien wat afstandelijk zijn omdat veel van hen voor het eerst worden geconfronteerd met grote groepen buitenlanders. "Ze willen echt wel Engels spreken maar zijn het gewoon niet gewend, het is allemaal nieuw voor ze."

Complimenten

Het is in Rusland volgens Valeeva heel normaal om vrouwen te complimenteren over hun uiterlijk. "Als vrouwen met een kort rokje over straat gaan mag je daar best een compliment over geven. Het is allemaal stukken minder krampachtig dan wij gewend zijn." Ook complimenten over bepaalde lichaamsdelen worden veel eerder opgevat als compliment dan als een belediging. "Russische mannen zullen zich ook echt niet aan je opdringen. Tenzij je hulp nodig hebt en daar om vraagt, dan komen ze van alle hoeken aangerend om je te helpen." Volgens zowel Cukier als Valeeva is de 'me-too discussie' in Rusland veel minder aangezwengeld dan elders.

Quote

De FSB is flink langs de deuren gegaan om hardhandig te vertellen dat de hooligans zich gedeisd moeten houden

Eva Cukier

Risico's

Zijn er dan geen risico's waarmee men rekening moet houden in Rusland? Absoluut wel, stelt Cukier. "Ze proberen een hoop risico's uit te sluiten maar bijvoorbeeld terrorisme blijft de grootste angst. Ze zijn nog steeds keihard aan het werk en hebben recentelijk nog een aantal IS cellen weten op te rollen." De Russische geheime dienst, de FSB, werkt volgens Cukier en Valeeva klok rond om ook andere risico's te beperken. "Kijk naar hooligans, Engeland en Polen zijn toch een beetje de vijanden van Russische hooligans. De FSB is bij hooligans aan de deur geweest om ze duidelijk te vertellen dat ze zich rustig moeten houden. Daar vielen regelmatig klappen bij." Toch kan een verkeerd complimentje bij de verkeerde dame volgens Valeeva en Cukier alsnog zorgen voor een paar knokpartijen tussen de hooligans.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie