Achtergrond
BNNVARA

Shirin Musa is de invloedrijkste non-profit vrouw van Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Shirin Musa is de invloedrijkste non-profit vrouw van Nederland

Opzij riep haar deze week uit tot meest invloedrijke non-profit vrouw van Nederland: Shirin Musa. Als directeur van Femmes for Freedom, zet ze zich in voor fundamentele vrouwenzaken. Hoe ze dat doet vertelt ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

We kunnen wel stellen dat Musa zich niet de mond laat snoeren. Zo klaagde ze de As Soennah moskee aan wegens opruiing en aanzetten tot geweld en werd ze aangeklaagd door het OM omdat ze op Twitter uitspraken deed over Soerin Narain toen hij werd genomineerd voor de Joke Smit Prijs. En om haar doelen te bereiken maakt ze soms keuzes waar anderen vragen bij hebben

Quote

Het wordt de vrouw met een migratie achtergrond, het niet gegund om verliefd te worden.

Shirin Musa

'We willen met iedereen in gesprek'

Zo werkte Musa een paar jaar terug samen met Leefbaar Rotterdam. Met de zoenposter campagne. Dat vonden het Islamitische Nida en Sylvana's partij Bij1, niet kunnen. Musa: "Ik vind dat klinkklare onzin en het zegt tegelijkertijd wel waar de problemen liggen. Het wordt de vrouw met een migratie achtergrond, vaak ook moslimvrouwen, het niet gegund om verliefd te worden, te zoenen en over leven en seksualiteit te beschikken."

Musa: "We willen altijd met iedereen praten, ook met mevrouw Simons en haar partijgenoten. We willen gewoon met iedereen in gesprek. Natuurlijk zijn er verschillen qua opvattingen, maar wat mij betreft kijken we altijd naar wat we gemeenschappelijk hebben. En die gemeenschappelijke doelen kan je bij de meeste partijen wel vinden."

Quote

Natuurlijk zijn er verschillen qua opvattingen, maar wat mij betreft kijken we altijd naar wat we gemeenschappelijk hebben.

Shirin Musa

Femmes for Freedom zet zich onder andere in tegen huwelijksdwang en huwelijkse gevangenschap. Musa: "Maar ook tegen geweld tegen vrouwen, gedwongen achterlating, polygamie en vrouwen die in een gedwongen isolement leven. Daarnaast zetten we ons ook in voor een betere vrouwenopvang. Maar we zetten ons ook in voor de seksuele en reproductieve rechten van deze vrouwen."

De leukste hoofddoekvrouw van Nederland

Door GeenStijl wordt ze 'de leukste hoofddoekvrouw van Nederland genoemd.' Niet per se haar geuzennaam, maar het tovert wel een glimlach op haar gezicht. En nu de Opzij haar ook nog heeft benoemd tot meest invloedrijke non-profit vrouw, is dat toch een mooie prijs op haar werk.

Toen Musa het net hoorde, geloofde ze het niet: "Ik had net een nootje in mijn mond toen ze mijn naam riep. En ik dacht, 'Ik invloedrijk? helemaal niet.' Want, ja, Femmes for Freedom is geen grote organisatie. We zijn maar met twee betaalde medewerkers en worden verder gesteund door vrijwilligers."

Musa: "Ik ben niet invloedrijk in die zin dat ik niet in de institutionele macht zit. Maar, wij zoeken de macht op; invloedrijke personen die iets kunnen betekenen voor de fundamentele vrouwenzaken. Dus, de mensenrechten van vrouwen met een migratie achtergrond."

Quote

Wij zoeken de macht op; invloedrijke personen die iets kunnen betekenen voor de fundamentele vrouwenzaken

Shirin Musa

Shirin Musa van Femmes for Freedom is meest invloedrijke non profitvrouw van het Jaar!

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie