'Dit is de beste tijd ooit!'
- Nieuws
- 'Dit is de beste tijd ooit!'
[POWN] "Dit is de beste tijd ooit!", zegt wetenschapsfilosoof Maarten Boudry. Met deze hoopvolle boodschap ging de eerste 2019 door de bril van Eerdmans van PowNed op NPO Radio 1 de lucht in. Onder anderen met Boudry keek met presentator Joost Eerdmans terug op 2019.
De Vlaamse filosoof Maarten Boudry richtte dit jaar met een aantal kompanen 'de Bende van de Vooruitgang' op. Hiermee willen zij een tegengeluid laten horen van het in de ogen van Boudry oprukkende pessimisme. "Dit is de beste tijd ooit. Wij willen de vooruitgang bezingen. Als we ons ertoe inspannen kunnen we perfecte wereld krijgen."
'Goed nieuws ontsnapt aan aandacht'
Aan het eind van het jaar buitelen de jaaroverzichten over elkaar heen. Filosoof Boudry wordt daar niet vrolijk van. "Als vooruitgangsdenker ben ik bezig met dingen die goed gaan in de wereld. Maar in nieuwsoverzichten is er alleen ruimte voor rampen, dingen die niet goed gaan. Dat stoort me enorm. Geen wonder dat je hier neerslachtig van wordt. Het goede nieuws ontsnapt vaak aan onze aandacht."
In het manifest van 'de Bende van de Vooruitgang' nemen de denkers stelling tegen de verschillende schaamtes die dit jaar ontwikkeld werden. Boudry: "Ik leef niet schaamteloos. Zijn vlees- en vliegschaamte nuttige emoties? Geloof ik niet. We kunnen ons schamen omdat we het vliegtuig pakken, maar de oplossing van het klimaatprobleem is technologische innovatie." Wat Boudry betreft moet daar de focus op liggen, niet op individuele gedragingen.
'Bevoorrecht hier te mogen toeven'
Een maand geleden publiceerde Boudry een column over het Sinterklaas-feest wat hij ziet als een grote "georganiseerde leugen". Volgens de Vlaamse denker is Sinterklaas "misschien moreel dubieus. Het is een traditie waarin een vorm van georganiseerd bedrog plaatsvindt. Hier springen we lichtzinnig mee om. Kinderen ervaren na de grote onthulling dat Sinterklaas niet bestaat dat als een groot trauma. Hier mogen we toch vragen bij stellen? Ouders hebben hen belogen, er is een vertrouwensbreuk met de ouders. Dat is een bittere pil om te slikken voor kinderen."
Ondanks alle pessimisme, klimaatdrammers en morele leugens, is Boudry blij dat hij in het Westen woont: "We zijn bevoorrecht dat we hier mogen toeven."