Achtergrond
Zwart

Natuurfotograaf Remco Stunnenberg: 'Ik zat als een klein kind te huilen van hoe mooi het was'

foto: Omroep ZWARTfoto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuurfotograaf Remco Stunnenberg: 'Ik zat als een klein kind te huilen van hoe mooi het was'

De meeste mensen zoeken naar rust in de natuur door te wandelen, fietsen of sporten, maar natuurfotograaf Remco Stunnenberg stapt vrijwillig midden in de nacht uit zijn bed om de mooiste kiekjes te maken van landschappen tijdens de zonsopgang. Toen de redactie van De Nacht is ZWART hem vroeg om in het holst van de nacht aan te schuiven in de studio was zijn antwoord gelijk 'ja'. Hij kent alle natuurgebieden in Nederland op zijn duimpje, vandaar dat presentator Milouska Meulens met hem in gesprek gaat.

Ochtendmens

Waar sommige mensen 's ochtends hun bed niet uit kunnen komen, is dat voor Remco geen enkel probleem. "Ik ben honderd procent een ochtendmens, omdat het zo verschrikkelijk mooi is. Ik gun dat iedereen, maar tegelijkertijd hoop ik dat het helemaal voor mij alleen is." De mooiste foto's maakt Remco een uur voordat de zon opkomt. Hierdoor verschilt het steeds wanneer hij in de natuur is om het perfecte plaatje te schieten. "Nu in de winter is het relatief eenvoudig, want de zon komt pas rond half negen op. Eigenlijk een soort van uitslapen."

Als Remco ergens is, dan is hij altijd op zoek naar een mooie plek in de natuur om daar later een foto te maken. "Ik ben constant aan het scouten. Overal waar ik loop en waar ik kom, denk ik: 'Dit is wel een heel mooi gebied of hier ligt een mooi vennetje.' En stel nou dat je hier een hele mooie zonsopkomst hebt met een kleurrijke lucht, mist of andere sfeervolle elementen. Dan sla ik dat op in mijn hoofd." Op een later moment komt hij terug om het onder de perfecte weersomstandigheden met zijn camera vast te leggen.

Orang-oetan

Niet alleen de natuur in Nederland, maar ook bijvoorbeeld de Alpen is een gebied waar Remco graag komt. Vijf jaar geleden wilde hij graag de orang-oetan fotograferen, want die is met uitsterven bedreigd. Speciaal daarvoor is hij naar Indonesiƫ afgereisd. "Ik zal nooit vergeten dat ik daar met een gids het gebied introk en toen mijn eerste orang-oetan zag. Een moeder met haar kind, en ik kon aanhankelijk helemaal niet fotograferen." Remco was daar samen met zijn vrouw en gids, zij bleven op een afstandje wachten zodat Remco de ruimte kreeg om de foto te maken. "Ik zat als een klein kind te huilen van hoe mooi het was, want dat doet de natuur ook vaak met mij. Toen vroeg de gids aan mijn vrouw: 'Gaat het wel?'. Mijn vrouw zei: 'Nee nee, het gaat goed met hem.'"

Hoe ga je te werk?

Als natuurfotograaf heb je bepaalde skills en eigenschappen nodig om het perfecte plaatje te maken. "Kennis van de natuur is erg belangrijk, die bouw je op in de loop van de jaren. Al is het maar om te weten wat de kwetsbaren gebieden zijn. Je kunt niet zomaar een gebied instruinen en denken: 'Oh ik zie daar een foto en die ga ik maken.'" Natuurlijk heb je ook technische kennis nodig. "Natuurfotografie is in die zin erg ingewikkeld, want je hebt met snel veranderend licht te maken."

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie