Achtergrond
KRO-NCRV

Voorzitter GGD hekelt kabinetsformatie: geen plan voor nieuwe pandemie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter GGD hekelt kabinetsformatie: geen plan voor nieuwe pandemie

De voorzitter van de GGD-GHOR Nederland André Rouvoet, vindt het ''heel pijnlijk'' dat er in de plannen van de kabinetsformatie geen rekening wordt gehouden met nieuwe infectieziektes. Dit zegt hij tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.


Pijnlijk

"Wij hebben bij de informateur de gezondheidsbescherming en de gezondheidsbevordering op tafel gelegd", zegt André Rouvoet. "Dat gaat verder dan alleen wat extra tomaatjes eten en meer bewegen. Denk dan aan infectieziektebestrijding, vergelijkbaar met corona", zegt de voormalige minister van Jeugd en Gezin en OCW.

"Wat mij verbaast is dat in de aanzet voor een mogelijk regeerakkoord er geen woord wordt gewijd aan infectieziektebestrijding. We zitten midden in een pandemie. Je zou toch verwachten dat er linksom of rechtsom in het volgende kabinet spijkers met koppen moeten worden geslagen, juíst over infectieziektebestrijding."

Rouvoet noemt het "heel pijnlijk" dat er geen letter aan is gewijd. "We willen bij een volgende pandemie toch goed voorbereid zijn?"

600 miljoen extra

De afgelopen jaren is er alleen maar bezuinigd op de publieke gezondheid en de GGD's ondanks alle waarschuwingen dat er, vroeg of laat, een pandemie zat aan te komen. Er moet volgens Rouvoet structureel geïnvesteerd worden in het voorkomen van een volgend virus en daarvoor wil hij voor de GGD-GHOR structureel 600 miljoen euro ontvangen van het Rijk. "We hebben bijvoorbeeld te weinig specialistische artsen en daardoor kun je te weinig bron- en contactonderzoek doen bij een volgende infectie over vier of vijf jaar."

Priklocaties

"We hebben op dit moment nog zo'n tachtig priklocaties open", zegt Rouvoet. Dat is op dit moment genoeg, aangezien de massa-vaccinaties van rond de 200.000 prikken per dag voorbij zijn. Op dit moment wordt er vooral nog gevaccineerd op kleinere locaties en met behulp van de zogenaamde prikbussen. "Mocht het weer oplopen vanwege de discussie over de verplichting van een vaccinatiebewijs, dan kunnen wij weer snel opschalen."

Binnen twee weken zegt Rouvoet weer te kunnen draaien op het hoogste niveau, ofwel voor mensen die toch nog een vaccinatie willen voor de zogenaamde pass sanitaire of voor een mogelijk derde booster-prik.

Voorzitter GGD hekelt kabinetsformatie: 'geen plan voor nieuwe pandemie'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie