Achtergrond
KRO-NCRV

'Bij ons op school zijn energiedrankjes al lang verboden'

foto: LinkedInfoto: LinkedIn
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bij ons op school zijn energiedrankjes al lang verboden'

Energiedrankjes zijn mateloos populair bij jongeren, maar veel klachten als rusteloosheid, vermoeidheiden hartritmestoornissen worden veroorzaakt door deze pepdrankjes. Daarom pleiten kinderartsen nu voor een verbod op verkoop aan jongeren onder de 18 jaar.

Kim van Strien reageerde op de stelling: 'Verkoop van energiedrank aan minderjarigen moet verboden worden'. Ze is lerares Frans in Katwijk en is het hartgrondig eens met de stelling. Lees hier haar verhaal:

Foto: docente Kim van Strien

"Bij ons op school zijn energiedrankjes sinds een paar jaar verboden en je merkt het verschil. Vroeger kwamen leerlingen stuiterend de klas in, ze liepen met halve literblikken energiedrank door de school. Ze waren druk, konden zich niet concentreren op de lesstof. Ik had er tijdens de les last van."

"Tegenwoordig mag het dus niet meer. Ook niet op excursies. Ik kan me nog herinneren dat je door Parijs liep en dat leerlingen totaal niet opletten omdat ze hyper waren van de energiedrank. Nu pakken we het af. Je merkt het meteen als iemand zo’n drankje heeft gedronken, leerlingen zijn niet gefocust."

'In het begin was er protest'

"Er was natuurlijk flink protest in het begin, maar het werkt wel zo’n verbod. Als ik in de supermarkt af en toe kinderen van 8 jaar zie die een energiedrankje willen afrekenen moet ik me inhouden om niet tegen de caissière te zeggen: niet doen, dit is slecht voor ze."

"Wat dat betreft zou een landelijk verbod duidelijkheid brengen, dan heb je die discussie ook niet. Overigens denk ik niet dat wij de enige school zijn waar je die drankjes niet meer mag drinken, veel scholen zijn bezig met gezonde leefstijl. Maar wat ze buiten de school doen is toch lastig te controleren. Jongeren weten ook best dat het niet goed voor ze is. Dat horen ze bij biologie, of bij verzorging. Maar ja, ze weten ook dat sigaretten en alcohol slecht zijn en dat weerhoudt sommige leerlingen er niet van."

Lees ook: Kinderartsen: verkoop geen energiedrankjes aan minderjarigen

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij, de redactie van Spraakmakers, zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie