Achtergrond
BNNVARA

'Op het moment dat een kind een telefoon heeft, is hij of zij kwetsbaar voor sexting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Op het moment dat een kind een telefoon heeft, is hij of zij kwetsbaar voor sexting'

Steeds vaker worden jonge vrouwen seksueel bedreigd via de Telegram-app. Ze worden 'geexposed', publiekelijk te schande gemaakt door de verspreiding van belastend beeldmateriaal. In sommige gevallen leidt dat zelfs tot prostitutie. Over het gevaar van loverboys via je telefoon vertellen journalist Raounak Khaddari en hulpverlener Esmaralda de Haan in De Nieuws BV.

Een telefoonnummer heb je niet nodig en je identiteit blijft anoniem: de app Telegram is het walhalla voor seksuele intimidatie. Journalist Raounak Khaddari zocht in Telegram op 'Exposed' en in no time zat ze in een groep met duizenden leden waar foto's worden gedeeld van jonge vrouwen die seksuele handelingen uitvoeren.

Exposen van naaktfoto's

Khaddari: "Op een maandagochtend heb ik Telegram aangemaakt, de app gedownload en mezelf in zes groepen gezet. Dat alles binnen een halfuurtje en ik schrok oprecht van wat ik er zag. Je zag een minderjarig meisje, ze was denk ik nog geen 13, dat met zichzelf aan het spelen was terwijl ze duidelijk in beeld was."

Ook werd er gedreigd dat als een meisje niet voor een bepaalde tijd seksuele handelingen zou uitvoeren bij een jongen, ze zou worden exposed. Toen die tijd verstreek werden in die app-groep beelden van haar verspreid.

Doordat de identiteit anoniem is, is het onbekend wie de foto's verspreiden. Khaddari: "Het kan een ex-vriendje zijn, het kan iemand van school zijn die jou heeft gefilmd, iemand die die foto in handen heeft kan hem verspreiden."

Prostitutie

Om te voorkomen dat de foto's verspreid worden, belanden meisjes soms bij de chanteur in bed. Khaddari: "En de volgende stap is, je moet met mijn vrienden naar bed. Waar hij vervolgens geld aan verdient. Dus eigenlijk word je te koop gezet en beland je in de prostitutie."

Esmaralda de Haan krijgt met meisjes die exposed zijn te maken als hulpverlener: "Wij krijgen meerdere keren per week telefoontjes van bezorgde ouders of professionals zoals docenten, waarbij het gaat om sexting. En dat zijn dan situaties waarbij het bekend geworden is, waarbij jongeren om hulp gevraagd hebben of waarbij ouders beeldmateriaal onder ogen hebben gekregen."

Buitengesloten door familie

De Haan: "We weten dat er een hele grote groep is waar we helemaal geen zicht op hebben. De jongens en meisjes die we wel zien, is waarbij het naar buiten gekomen is, waarbij het mis is gegaan. De jongeren bij wie het niet naar buiten komt zijn nog kwetsbaarder omdat ze er baat bij hebben om het onder de radar te houden."

Jongeren uit een schaamtecultuur hebben heel veel te verliezen. De Haan: "Je kan worden buitengesloten door je familie bijvoorbeeld als naar buiten wordt gebracht dat jij een naaktfoto hebt gemaakt en dat die uitgelekt is. Of misschien zelfs wel gedwongen bent tot seksuele handelingen. Het verhoogt eigenlijk je 'chantabelheid', je wordt er meer mee gechanteerd."

Online en offline impact voelbaar

De impact op de jonge vrouwen die worden exposed is niet alleen voelbaar online maar ook offline. Khaddari geeft een voorbeeld van een meisje dat werd herkend op het Centraal Station in Amsterdam waar ze vervolgens werd uitgescholden. Ze is bekend op haar school waar ze door zowel jongens als meisjes wordt gekleineerd. Khaddari: "Het achtervolgt haar niet alleen online maar ook in het echte leven."

De Haan: "Meisjes onderling doen het ook, ze vinden iemand al snel een hoer. En het zal ze zelf nooit overkomen, totdat het ze wel gebeurt. Jongeren zijn sterk in hun veroordeling naar de gene die op de foto staat terwijl eigenlijk de gene die de foto verspreidt veel fouter is. Er zijn ook veel jongeren en volwassenen die aan sexting doen waarbij het niet fout gaat. Dan is er geen probleem, dat is er pas als iemand de foto uitlekt en iemand wordt gechanteerd."

Sexting hoort er bij

Sexting hoort ook bij de seksuele ontwikkeling legt De Haan uit, dus zeggen dat iemand het niet meer moet doen is niet realistisch. De Haan: "We kunnen dat wel zeggen en we adviseren dat ook, doe het liever niet want als er geen foto is dan kan het ook niet uitlekken. Maar we zeggen vooral: stuur het niet door. Als je zo'n foto ontvangt van een ander, zeg ook tegen de gene die het stuurt dat je de foto's niet wilt ontvangen."

Hoop en perspectief bieden lukt weer bij de jonge vrouwen door te 'ontschuldigen' en het te normaliseren. De Haan: "Het is niet jouw schuld, de gene die het heeft doorgestuurd is fout daarin. Dit overkomt heel veel mensen. Doordat je ze 'ontschuldigt' en aangeeft dat het heel veel gebeurd kunnen ze ook afnemen in klachten. Het is ook voor professionals in het onderwijs bijvoorbeeld belangrijk om dit heel serieus te nemen."

Online exposing van jonge vrouwen: een steeds groter probleem

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie