Achtergrond
BNNVARA

De laatste werkdag van brandweercommandant Leen Schaap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De laatste werkdag van brandweercommandant Leen Schaap

"Uiteindelijk hebben de mannen van de brandweer gewonnen, want zij wilden mij kwijt", zei Leen Schaap vandaag in De Nieuws BV. Hoewel zijn contract als commandant van de Brandweer Amsterdam Amstelland anderhalf jaar geleden werd verlengd tot 2022, beleefde hij vandaag zijn laatste werkdag in die functie. Burgemeester Femke Halsema kiest voor een opvolger die meer aandacht moet geven aan verbinding, en die minder conflicten oproept.

Maffia

Schaap werd in 2016 door toenmalig burgemeester Van der Laan weggehaald bij de politie, en kreeg de opdracht een einde te maken aan de machocultuur die bij de brandweer heerst. Die cultuur brengt volgens de commandant een sfeer van racisme en seksisme met zich mee. Er werd gepest op het werk, en veel, zo niet alles was gericht op het behoud van verworven rechten. De brandweer werkt in 24-uursroosters, en gebruikt de kazernes voor allerlei privé-zaken, zoals sleutelen aan eigen auto's en campers. In een eerdere uitzending van De Nieuws BV sprak Schaap van de "maffia van de medezeggenschap".

Ombudsman

Die uitspraak leidde na klachten vanuit de brandweergemeenschap tot een onderzoek van de Amsterdamse ombudsman, die Schaap op alle punten gelijk gaf. Schaap: "De ombudsman zei dat ik nog mild was geweest, in zijn onderzoek stuitte hij op allerlei aspecten van traineren, saboteren en zelfs bedriegen". Het optreden van Schaap leidde er ook toe dat hij en zijn familie met de dood bedreigd werden, en dat hij politiebescherming kreeg. "Dat zegt iets over de cultuur bij de brandweer. Normaal doen is nog te veel voor deze organisatie. Daarom ben ik teleurgesteld dat ik weg moet", aldus Schaap, die het besluit van Halsema eerder betitelde als een 'mes in de rug'.

Geest uit de fles

Burgemeester Halsema zegt waardering te hebben voor het werk van Schaap in de afgelopen jaren, maar vindt dat er nu een chef moet komen die meer aandacht heeft voor verbinding. Volgens Schaap komt dat te vroeg: "De commissie-Van Uhm, die op verzoek van de burgemeester het conflict heeft onderzocht, zegt dat we moeten doorgaan op deze weg. Daarnaast pleit hij voor verbinding, maar ik ben bang dat dat laatste de boventoon gaat voeren, en dan verandert er niets". En als je het zo bekijkt, dan heb ik verloren, maar aan de andere kant is er de afgelopen 3 jaar meer veranderd dan in de 30 jaar daarvoor. Die geest gaat niet meer in de fles, aldus de scheidend commandant.

De laatste werkdag van brandweercommandant Leen Schaap

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie