Achtergrond

Explosie van het aantal kankergevallen in China

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Explosie van het aantal kankergevallen in China

[KRO-NCRV] China kampt met een explosieve groei aan kankergevallen. Zo'n 3,12 miljoen Chinezen hebben de diagnose kanker en dat zijn er relatief meer dan andere landen. Dat wordt vooral veroorzaakt door de modernisering van het land, zo zeiden China-deskundigen Fred Sengers en Peter Ho in de uitzending van de Sportzomer op NPO Radio 1.

Explosief

Iedere minuut horen zes Chinezen dat ze kanker hebben, zo rekende China-deskundige Fred Sengers voor op NPO Radio 1. En daarvan overlijdt maar liefst tweederde deel. Dat zijn vooral gevallen van kanker in de ingewanden, zoals darm- en slokdarmkanker. Maar ook longkanker is een groot probleem.

Levensverwachting

De oorzaken liggen volgens Sengers enerzijds aan de hogere levensverwachting in China. "Waar mensen in de jaren vijftig niet ouder werden dan ongeveer 50 jaar, worden mensen nu gemiddeld 74 jaar," aldus Sengers. Ook worden Chinezen ongezonder door een modernere levensstijl dat vaak gepaard gaat met roken, alcohol en een minder gezond eetpatroon.

Milieu

Een andere belangrijke reden voor het hoge aantal kankergevallen is het milieu, zo vertelde Sengers. Vooral de industrie en het verkeer veroorzaken veel vervuiling en dat doet het aantal gevallen van longkanker exploderen. Dat beaamde ook Peter Ho, hoogleraar Chinese economie en ontwikkeling aan de TU Delft. "China steunt nog veel op kolencentrales en de staalindustrie en die stoten enorme hoeveelheden fijnstof uit," zo beargumenteerde Ho op NPO Radio 1.

Luister hier het gesprek met Fred Sengers en Peter Ho terug:

Ster advertentie
Ster advertentie