Achtergrond

OUDstanding! strijkt neer in Brunssum

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. OUDstanding! strijkt neer in Brunssum

[EO] Deze maand zoekt Margje Fikse in het programma OUDstanding! naar vernieuwende en bijzondere initiatieven in de ouderenzorg die de zorg beter, menselijker en waardiger maken. Vorige week waren we te gast in TanteLouise in Bergen op Zoom, deze week is zorginstelling Cicero in Brunssum onze gastheer.

Zorginstelling Cicero loopt namelijk voorop met ‘Persoonsgerichte Zorg’. Dat klinkt misschien als een door managers bedachte holle frase, maar de impact ervan is enorm. Voorheen zaten regels en een rigide benadering van de oudere het geven van goede zorg in de weg. Nu staat de leefwereld van de oudere centraal. Dat uit zich bijvoorbeeld in het aandacht geven aan ‘onbegrepen gedrag’ bij ouderen, zoals agressie, angst, opstandigheid en schreeuwen. Vroeger werden mensen vastgebonden of platgespoten, maar bij Cicero proberen ze met een team van specialisten te achterhalen waar het gedrag vandaan komt.

Daarnaast werden vroeger nieuwe bewoners opgenomen, zonder dat het personeel van het verpleeghuis ook maar iets van iemand wist. De nieuwe bewoner diende zich aan te passen aan de strakke roosters en het regime van de afdeling en verloor daarmee vrijwel alles wat in zijn of haar oude leven van waarde was. Nu is er door die ‘Persoonsgerichte Zorg’ al weken van tevoren bekend om wie het gaat. Zo wordt de nieuwe bewoner thuis opgezocht en bespreekt men met de oudere (als dat nog kan) en de familie wat voor hem of haar het leven nog de moeite waard maakt. Nadat de oudere is ‘verhuisd’ - het woord ‘opgenomen' klinkt veel te klinisch - wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met die wensen.

Zaterdagavond van 19u tot 20u staat de Cicero Zorggroep in Brunssum centraal bij OUDstanding!

TanteLouise

Afgelopen zaterdag ontving TanteLouise in Bergen op Zoom OUDstanding!. Luister hieronder de uitzending terug.

OUDstanding: Live vanuit zorginstelling Tante Louise in Bergen op Zoom

Bij TanteLouise maakte Margje kennis met Lea. Lea is een zorgrobot vermomd als rollator en won in 2015 de Herman Wijffels Innovatieprijs van de Rabobank.

Video niet beschikbaar

Pronkstuk van TanteLouise is de slimme polsband, waardoor de bewoners veel meer vrijheid hebben gekregen. Het ontroerende verhaal van meneer Bruis staat symbool voor de grotere vrijheid die dankzij de armband is ontstaan.

Video niet beschikbaar

En in Bergen op Zoom maken ze gebruik van een bijzondere lift die het werk van de verzorgers een stuk makkelijker maakt. De lift heeft een link met de polsband en zorgt ervoor dat de bewoners automatisch naar de goede verdieping worden gebracht.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie