'Belastingbetaler mag niet opdraaien voor sloop fosforfabriek Vlissingen'
- Nieuws
- 'Belastingbetaler mag niet opdraaien voor sloop fosforfabriek Vlissingen'
[KRO-NCRV] De provincie Zeeland worstelt met de sloop van de failliete fosforfabriek Thermphos. Het geld voor het schoonmaken van het vervuilde terrein in Vlissingen is op, maar de werkzaamheden zijn nog niet klaar. "De provincie mag de kosten voor de sanering niet afwentelen op de belastingbetaler", zegt Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, in De Ochtend (KRO-NCRV) op NPO Radio 1.
Fosforfabriek Thermphos is begin dit jaar failliet verklaard. Het bedrijf verkeerde al lange tijd in zwaar weer en had last van strenge controles door de overheid. Daarnaast moest het bedrijf grote investeringen doen om de uitstoot van afvalstoffen te minimaliseren. De sanering van de fabriek had in december afgerond moeten zijn, maar van het aanwezige fosfor is tot nu toe nog maar 22 procent verbrand. Het beschikbare budget van 41 miljoen euro is niet voldoende om de klus af te maken en dus draait de provincie op voor de extra kosten. Die bedragen alleen al 700.000 euro per maand voor het veilighouden van het vervuilde terrein.
Druppel op gloeiende plaat
"Het probleem is door de provincie Zeeland zelf gecreëerd", zegt Van Tongeren. In 2010 heeft de provincie de vergunning voor deze fabriek verlengd. "Als de provincie op dat moment had gezegd dat de levensvatbaarheid van de fabriek gering is, dan had het bedrijf zelf nog kunnen meebetalen aan de sanering."
"Terugkijken is altijd verleidelijk", reageert Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland. "Toenmalige GroenLinks-gedeputeerde Marten Wiersma heeft op dat moment het proces in gang gezet. Ik mag nu proberen dit probleem op te lossen."
De provincie heeft in het verleden al eens drie miljoen euro extra gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. "Dat was een druppel op een gloeiende plaat", vindt De Bat. De gedeputeerde pleit ervoor om opnieuw met alle betrokken partijen aan tafel te gaan om een oplossing te vinden voor het "complexe project".
Luister het hele gesprek tussen Liesbeth van Tongeren en Jo-Annes de Bat terug.